Hej!
Min fråga är: Vi är gifta,huset står på min man. Han har 4 särkullbarn och vi har 2 gemensamma. Vad händer om han går bort före mig? Om huset står i mitt namn, hur blir det då? Mitt sparade kapital, som står på mitt konto, kan särkullbarn göra krav på dom?
Hej! Tack för att du valt att höra av dig till oss på Fråga Juristen med dina fråga.
Om din man skulle gå bort före dig är det hans (sammanlagda) sex barn som ärver honom. De barn som han har sedan tidigare kan begära ut sin del av arvet direkt, era gemensamma barn kan dock inte göra det förrän det att du också har lämnat jordelivet.
Om det är han som äger huset kommer detta göra att vi hans död ärver era gemensamma barn cirka 33% och särkullsbarnen ärver cirka 66% av hans egendom. Detta gör att särkullsbarnen kan begära ut sin del av arvet på en gång på ett sätt som kan göra det svårt för dig att bo kvar i huset. Detta eftersom det skulle kräva att deras 66% av egendomen tillgodoses. Om ni äger huset gemensamt skulle du istället äga 50% av huset och på så sätt kanske ha det lite lättare att köpa ut särkullsbarnens del av din makes egendomar för att bo kvar.
Ditt sparade kapital är din egendom och särkullsbarnen till din make ärver inte dig vid din eventuella bortgång. Detta skulle därför era gemensamma barn istället ärva.
För att kunna känna sig trygg i en situation som denna kan det vara bra att antingen omfördela ägandet, detta är möjligt aningen genom en bodelning under äktenskapet eller ett äktenskapsförord. Det är även möjligt för er att skriva ett inbördes testamente i vilket ni anger att den efterlevande maken ska få bo kvar i huset, med full förfoganderätt. Ni är varmt välkomna att vända er till Familjens Jurist om ni önskar hjälp med något av detta.
Hoppas du känner att du har fått vägledning i dina frågor.
Vänliga hälsningar,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.