Min pappa avled för en vecka sedan. Kan han och hans fru göra mig arvslös? De har skrivit ett äktenskapsord där det står såhär: "All egendom såväl som lös egendom som ... medfört i boet under äktenskapet förvärvat eller hädanefter förvärvar skall liksom all avkastning av egendomen vara .... enskilda egendom. Således skall någon giftorätt för ... inte förekomma i ... egendom. All .... skall vara ... giftorättsgods".
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Kan man göra sina barn arvlösa?
Arvslott
Frågor om arv regleras i ärvdabalken. Om testamente saknas så gäller följande. Den avlidnes barn ska dela lika på arvet (2 kap 1 § ärvdabalken). Detta kallas för arvslott.
Exempel. A har två barn, B och C. A har inget testamente. När A avlider ärver B och C hälften av A:s kvarlåtenskap vardera. De ärver alltså 50 % var.
Barns rätt till laglott
En förälder kan aldrig göra sina barn, eller ens något av sina barn, arvlösa. Detta beror på att barn har rätt till sin laglott (7 kap 1 § ärvdabalken). Laglotten är alltid hälften av arvslotten.
Exempel. Vi återgår till exemplet ovan med A, B och C. Barnen B och C:s arvslott utgör som sagt 50 % vardera av A:s kvarlåtenskap. Detta betyder att deras laglott utgör hälften av 50 %, dvs 25 % var. Med andra ord: Både B och C har enligt lag rätt till minst 25 % av arvet efter A. Detta är ingenting som ett testamente, eller ett äktenskapsförord heller för den delen, kan ändra på.
Vad innebär ett äktenskapsförord och vad är giftorättsgods?
Inledning
Jag ska nu förklara vad det äktenskapsförord som din pappa och hans fru upprättat innebär och hur det påverkar dig och ditt arv.
Vilken egendom ska ingå i bodelningen?
Frågor om äktenskap regleras i äktenskapsbalken. När ett äktenskap upplöses (antingen vid skilsmässa eller pga den ena makens död) så ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning (äktenskapsbalken 9 kap 1 §). Det är inte förrän bodelningen är klar som det är dags för arvskifte (ärvdabalken 23 kap 1 § andra stycket).
I bodelningen mellan makar ska endast giftorättsgods ingå (äktenskapsbalken 10 kap 1 §). Med giftorättsgods avses egendom som inte är enskild egendom (äktenskapsbalken 7 kap 1 §). För att veta vilken egendom som är giftorättsgods (och som alltså ska ingå i bodelningen) måste man veta vilken egendom som är enskild egendom.
Med enskild egendom avses bl.a. egendom som enligt ett äktenskapsförord ska ses som enskild egendom (äktenskapsbalken 7 kap 2 § första punkten). Detta betyder att makarna genom att upprätta ett äktenskapsförord kan bestämma att viss egendom ska vara enskild egendom och därmed hållas utanför bodelningen. Enkelt sett kan man säga såhär: All egendom som båda makarna äger är giftorättsgods och ska alltså ingå i bodelningen, såvida ingenting annat är bestämt.
Vad gäller i ditt fall?
Äktenskapsförordet innebär inte att du kommer bli arvlös. Som nämnts ovan så har du alltid rätt till laglotten. Du kan därför inte bli arvlös.
Äktenskapsförordet har egentligen ingenting med ditt arv att göra överhuvudtaget. Äktenskapsförordet säger bara vilken egendom som ska ingå i bodelningen mellan din pappa och hans fru, eller med andra ord: vilken egendom som de ska dela lika på. Det äktenskapsförord som din pappa och hans fru upprättat innebär att deras respektive egendom ska vara enskild egendom, vilket i sin tur betyder att deras egendom inte ska ingå i bodelningen. I praktiken innebär detta att din pappas fru inte har rätt till hälften av värdet på din pappas egendom och vice versa samt att du (och eventuella andra arv- eller testamentstagare) kommer ärva den egendom som tillhört din pappa.
Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.