Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Hur går en bouppteckning till?

Min maka har avlidit den 16/9 -17 och jag undrar .Hur går en bouppteckning till och vad kostar det ungefär?

Rådgivarens svar

2017-10-12

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Reglerna kring hur en bouppteckning ska gå till hittar du i ärvdabalken, (ÄB).

Bouppteckning

Vid ett dödsfall blir de som enligt lag eller enligt testamente är arvingar till den avlidne s.k. dödsbodelägare. Tillsammans representerar dödsbodelägarna dödsboet och ska komma överens om vad som ska göras med boet. Inom tre månader från dödsfallet ska ska en bouppteckningsförrättning hållas och efter det ska bouppteckningen upprättas, se 20 kap. 1 § ÄB. En bouppteckningen är helt enkelt en sammanställning av den bortgångnes tillgångar och skulder.

Bouppteckningen ska göras av två personer som kallas för bouppteckningsförrättare. Dessa två personerna ska vara kunniga och trovärdiga (och kunna intyga att allt har blivit riktigt antecknat och att tillgångarna har värderats efter bästa förstånd) och de får inte vara dödsbodelägare, efterarvingar eller ombud. Utöver detta finns det inga krav på vem som får utföra bouppteckningen. Inom en månad från att bouppteckningen upprättades ska den skickas in till Skatteverket för registrering, se 20 kap. 8 § ÄB.

Alla dödsbodelägare ska kallas till förrättningen, men det finns ingen skyldighet att vara med.

Kostnad för en bouppteckning 

Kostnaden för en bouppteckning kan variera väldigt mycket beroende på hur omfattande arbetet är. En enkel bouppteckning där det finns ganska lite tillgångar och skulder är av naturliga skäl billigare än en väldigt komplicerad och omfattande bouppteckning. Det är därför svårt att ge ett ungefärligt spann på vart kostnaden hamnar på.

Sammanfattning

En bouppteckning är alltså en sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder. Det första som måste göras är därför att ta fram information kring tillgångarna och skulderna, detta blir underlaget till bouppteckningen. Dödsbodelägaren får inte själv utföra bouppteckningen, utan två utomstående bouppteckningsförrättare ska göra detta. Dessa kommer kontrollera att allt är rätt antecknat och rätt värderat. Inför förrättningen ska alla dödsbodelägare kallas, dödsbodelägare är man om man enligt lag eller testamente har rätt till arv. På förrättningsdagen träffas dödsbodelägarna och eventuella efterarvingar och testamentstagare. Man förrättar bouppteckningen och går gemensamt igenom den avlidnes arvssituation samt tillgångar och skulder. Därefter skriver bouppgivaren och de två förrättningsmännen under bouppteckningen. Bouppteckningen ska upprättas inom tre månader efter dödsfallet, och inom en månad från att den har upprättats ska den registreras hos Skatteverket. Detta är alltså kortfattat hur en bouppteckning går till.

Vad gäller kostnaden för en bouppteckning kan det variera otroligt mycket beroende på hur omfattande arbetet är. Som dödsbodelägare får du som sagt inte själv upprätta bouppteckningen, utan du måste ta hjälp av två utomstående förrättningsmän för detta. Vilka du väljer att ta hjälp av är helt upp till dig, men jag skulle verkligen rekommendera att du tar hjälp av experter. Det är viktigt att bouppteckningen blir gjord på ett korrekt sätt. 

Om du önskar kan du hos Familjens Jurist få hjälp med detta på olika sätt. Antingen bokar du en tid med någon av våra duktiga jurister, det kan du göra via den här länken. Du kan också köpa paketet ”Bouppteckning” via vår hemsida, då ingår allt som krävs för en juridiskt korrekt bouppteckning till ett fast pris, du kan läsa mer om det och beställa det här.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Tveka inte på att återkomma med ytterligare funderingar.

Vänligen, 

Emma Andersson

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.