Hej. Jag och min fru (alltså gifta) har inga gemensamma barn. Jag har 2 barn och min fru har 1 barn. Alla 3 är alltså särkullsbarn. Vår gemensamma önskan är att alla våra 3 barn ska få lika stor del av vår totala kvarlåtenskap när vi båda har gått bort. Finns det något sätt att skriva testamente som reglerar detta. Hur gör man på bästa sätt.
Hej, tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller, följt av en sammanfattande rekommendation. Bestämmelser som aktualiseras för din fråga finns i ärvdabalken (ÄB).
Arvsrätt enligt ÄB
Enligt 3 kap. 1 § ÄB ärver en efterlevande make sin avlidna makes kvarlåtenskap, ifall den först avlidnas bröstarvingar även är den efterlevande makens bröstarvingar. Det betyder att gemensamma barn får sitt arv först vid den efterlevande makens bortgång, se 3 kap. 2 § ÄB. Om den först avlidna maken har en bröstarvinge som inte är den efterlevande makens bröstarvinge (ett särkullbarn) gäller att den efterlevandes rätt till kvarlåtenskapen endast omfattar särkullbarnets del om denne avstår från sitt arv vid sin förälders bortgång, till fördel för den efterlevande maken. Om särkullbarnet väljer att inte avstå arvet, får denne sitt arv vid sin förälders bortgång.
Att skriva ett testamente
Enligt 10 kap. 1 § ÄB ska ett testamente var skriftligt och undertecknat av testatorn i närvaro av två vittnen. Vittnena ska skriva under testamentet med sina namn. De måste veta om att handlingen är ett testamente, men de behöver inte känna till vad som står i testamentet. Testamentet måste uppfylla dessa formkrav för att det ska vara giltigt.
Bröstarvingars rätt till sin laglott
I ett testamente kan man bestämma hur en kvarlåtenskap ska fördelas, men om testamentet kränker en bröstarvinges rätt till laglott kan bröstarvingen påkalla jämkning av testamentet för att få ut laglotten. Det framgår av 7 kap. 3 § ÄB. Laglotten är halva arvslotten (7 kap. 1 § ÄB), vilket är det som bröstarvingen skulle ärvt om inget testamente fanns.
Inbördes testamente
Om man som makar är överens om att man vill ärva varandra vid den först avlidna makens bortgång, så kan man skriva ett inbördes testamente. Som ovan nämnt kan särkullbarnen till den make som går bort först begära ut sin laglott vid makens bortgång, även om det står i ett testamente att makarna ska ärva varandra. Det man kan göra då är att skriva in en önskan om att särkullbarnen ska avstå från att begära ut sin laglott. Observera att det blir ett klargörande av er önskan men att en sådan viljeyttring inte är bindande. I ett inbördes testamente kan man även skriva en viljeyttring om hur arvet ska fördelas när ni båda har avlidit. Som ovan nämnt har bröstarvingar dock alltid rätt till sin laglott.
Rekommendation
Er fråga handlar om hur ni kan skriva ett testamente utefter era önskemål på bästa sätt. Eftersom ni är gifta kan ett inbördes testamente vara ett sätt för er att bestämma hur arvet efter er ska fördelas. Eftersom det finns både formkrav som måste uppfyllas för att testamentet ska vara giltigt och regler kring bröstarvingarnas rätt till sin laglott, kan det vara klokt att ta hjälp av en jurist när ni skriver testamentet. Det är bra både för att se till att inga detaljer missas, och för att vara säker på vad formuleringarna i testamentet kommer att få för effekter i just er situation. Här hos Familjens Jurist kan ni boka en tid för ett möte med en jurist som kan hjälpa er med att skriva ett testamente.
Jag hoppas att mitt svar kan vara till hjälp. Om ni har fler funderingar får ni gärna ställa en ny fråga till oss här på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.