Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Hur garanterar vi att den efterlevande maken ärver den avlidne maken?

Vi är gifta och bor nu och har alltid bott i gemensamt boende där båda alltid har haft tillgång till alla konton i banken och hos myndigheter. Vi ämnar förnya tidigare fullmakter som berör oss båda i vår bank. Vi har en gemensam vuxen son som är gift och har egna barn. I händelse av att någon av oss avlider vill vi att den efterlevande fortsatt sitter kvar i orubbat bo i vår gemensamma bostadsrätt. Alla tillhörigheter i boet, banktillgångar, bil och hela bostadsrätten ska övergå till den efterlevande maken/makan. Nu undrar vi hur vi ska agera för att få detta på pränt och giltigt juridiskt.

Rådgivarens svar

2020-07-15

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag ska nedan redogöra kring hur ni kan lösa er situation enligt era önskemål. Regler som jag kommer beröra kan ni hitta i ärvdabalken (ÄB) och äktenskapsbalken (ÄktB). Observera att det jag kommer att redogöra för nedan gäller för gifta makar, samma sak inte gäller för sambor.

Om en make avlider

Om en make avlider ska i regel en bodelning ske mellan makarna. Allt som makarna äger utgör giftorättsgods i den mån det inte utgör enskild egendom, 7 kap. 1 § ÄktB. Det finns ett begränsat antal sätt att göra egendom enskild på och de framgår av 7 kap. 2 § ÄktB, exempelvis genom äktenskapsförord, villkor i testamente eller villkor i gåvobrev. Enskild egendom innebär att egendomen inte ska ingå i en bodelning. Allt annat utgör giftorättsgods vilket innebär att det ska delas mellan makarna vid en bodelning, 9 kap. 1 § ÄktB. När bodelningen är klar har den efterlevande maken fått sin del och den avlidne maken har fått sin del. Den avlidnes del ingår i dennes dödsbo som sedan ärvs av den avlidnes arvingar. Efterlevande make ärver före gemensamma barn med fri förfoganderätt, medan särkullbarn har rätt att få ut sitt arv direkt, 3 kap. 1 § ÄB. Fri förfoganderätt innebär att den efterlevande maken får använda pengarna hur han eller hon vill och när denne sedan avlider ärver de gemensamma barnen det som återstår.

Vad gäller i ert fall?

Ni nämner inga ytterligare barn utöver er gemensamma son, så jag kommer utgå ifrån att han är det enda barnet. Skulle någon av er ha ett barn som inte är gemensamt så skulle mitt svar vara annorlunda. Avlider någon av er makar kommer den efterlevande maken att ärva den avlidne. Det innebär att exempelvis er son inte kommer att få ta del av er bostadsrätt, bohag, bil, banktillgångar m.m. förrän ni båda har avlidit. Däremot kommer allt inte vara exakt som ni har det idag. I och med att en person avlider så bildas ett dödsbo som ingen får rubba förrän bouppteckningen är gjord, d.v.s. inga uttag får göras från konton o.s.v. Endast räkningar får betalas under tiden som dödsboet utreds och det brukar banken hjälpa till med. Era tidigare fullmakter slutar även att gälla vid dödsfall, åtminstone på banken. Men när arvskifte har skett kommer den efterlevande maken att ärva den avlidne maken och därmed ta över ägandet av er gemensamma bostadsrätt o.s.v. själv. Detta förutsätter såklart att ni äger detta själva idag, finns någon ytterligare delägare inblandad måste en överenskommelse ske med denne genom något form av avtal.

Sammanfattning och rekommendation

Gifta makar ärver varandra. Det innebär att om någon av er avlider kommer ni att ärva varandra, förutsatt att det inte finns något testamente som säger något annat och att det saknas särkullbarn. Så om ni ensamma äger allt ni räknade upp, d.v.s. bostadsrätt, bil o.s.v. utan att någon annan delägare är inblandad så behöver ni inte upprätta något inbördes testamente eller reglera detta juridiskt. Finns det någon enskild egendom kan den vara villkorad även för framtiden vilket innebär att den efterlevande maken inte med säkerhet ärver sådan egendom. Skulle ni ha några särskilda önskemål utöver det jag har redogjort för ovan eller om något avviker från det jag har utgått ifrån (d.v.s. att ni är gifta och endast har ett barn som är gemensamt) kan ni alltid skriva ett testamente mellan er. Familjens Jurist kan i sådana fall hjälpa er med att upprätta ett inbördes testamente. Ni kan boka en tid hos någon av juristerna här. Ni kan även upprätta ett testamente hemma via Familjens Jurist online-tjänst om ni vet vad ni vill skriva och vill vara säkra på att testamentet blir juridiskt giltigt. Men önskar ni få rådgivning i samband med upprättandet av ett testamente bör ni boka en tid hos någon av juristerna. Hoppas ni fick svar på er fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.