Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Hur gör man för att efterlevande make inte ska få ta del av ens pensionssparade pengar?

Jag har sparat i många år för att tryggt gå i pension. Vi har skrivit testamente. Men inget om att vi vill att den andra ska ha sina sparade pengar utanför arvet. Hur gör vi ?

Rådgivarens svar

2021-12-17

Tack för att ni vänder er till Fråga juristen med er fråga. Nedan följer en redogörelse för aktuella lagregler och förslag på hur ni kan gå vidare i ert fall. Jag utgår från att ni är gifta. Relevanta lagar är då Äktenskapsbalken (ÄktB) och Ärvdabalken (ÄB).

Bodelning

23 kap. 1 § ÄB stadgar att arvskifte förrättas av arvingar och universella testamentstagare. Var den döde gift, skall först bodelning förrättas enligt bestämmelserna i äktenskapsbalken.

När ett äktenskap upplöses, genom skilsmässa eller dödsfall, ska en bodelning göras, enligt 9 kap. 1 § ÄktB. I bodelningen ska allt giftorättsgods delas lika mellan makarna (10 kap. 1 § och 11 kap. 3 § ÄktB). Giftorättsgods är all egendom som inte är enskild egendom, 7 kap. 1 § ÄktB. Vad som är enskild egendom framgår av 7 kap. 2 § ÄktB

Rättigheter som ej kan överlåtas eller är av personlig art ska ej ingå i bodelningen enligt 10 kap. 3 § ÄktB. Allmän pension kommer därför inte ingå i bodelning. Tjänstepension ingår vanligen inte heller i bodelningen, men det är inte säkert. Avgörande är hur tjänstepensionen är utformad och hur arbetstagarens rätt att förfoga över den ser ut. Om arbetsgivaren äger tjänstepensionen ska den inte ingå i bodelningen, men är det istället arbetstagaren som äger den ska den ingå i bodelningen, liksom privat pensionssparande (giftorättsgods).

De pensionspengar som ingår i bodelningen kan emellertid undandras med hjälp av ett äktenskapsförord (7 kap. 3 § ÄktB). Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar som anger vad som ska räknas som enskild egendom. Anger man således att pensionssparandet ska vara enskild egendom kommer det inte att ingå i bodelningen.

Arv

Det som återstår efter bodelningen är den dödes kvarlåtenskap. 3 kap. 1 § ÄB säger att om arvlåtaren var gift, ska kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken. Oavsett om pensionspengar undandragits i en bodelning kan de alltså komma att tillfalla den efterlevande maken. Paragrafen stadgar dock vidare att efterlämnar arvlåtaren någon bröstarvinge som inte är den efterlevande makens bröstarvinge, gäller dock att makens rätt till kvarlåtenskapen omfattar en sådan arvinges arvslott endast om arvingen har avstått från sin rätt. Ett icke-gemensamt barn har alltså rätt att få ut sin arvslott, och efterlevande make ärver enbart resterande del.

Genom testamente kan man dock begränsa efterlevande makes arvsrätt, exempelvis genom att testamentera pensionssparade pengar till en annan.

Rekommendation

Det saknas relevant information för att jag ska kunna ge er ett tydligt råd. Men som jag tolkar det vill ni att efterlevande make inte ska få ta del av den andres pensionssparande vid den enes frånfälle. Beroende på hur era pensionssparande ser ut kan det behövas ett äktenskapsförord för att undandra det vid bodelning. Utöver det bör ni också ändra ert testamente för att pensionspengarna inte ska tillfalla efterlevande make i arv. För att ändra ert testamente kan ni antingen göra tillägg i ert nuvarande, eller upprätta ett nytt sådant. Oavsett ska ni följa formkraven i 10 kap. ÄB. Väljer ni att upprätta ett nytt bör ni också förstöra ert gamla.

Familjens jurist kan hjälpa er om ni har ytterligare frågor eller vill upprätta något dokument, boka en tid här. Ni kan även upprätta äktenskapsförord och  testamente genom deras onlinetjänst här och här

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.