Hej! Jag har en nära vän som har testamenterat sitt arv till mig och vill ge mig fullmakt att ta hand om dödsboet efter henne. Kan hon ge en fullmakt nu för att ta hand om dödsboet som gäller efter att hon har avlidit? Hur bör den fullmakten vara utformad?
Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för aktuella lagregler och hur man kan göra i ert fall.
Testamentsexekutor
I 21 § Avtalslagen anges att en fullmakt som huvudregel fortsätter gälla även när huvudmannen dör. Någon fullmakt som träder i kraft efter det att huvudmannen avlidit finns såvitt jag vet inte. Det man i stället kan göra är att utse en testamentsexekutor (19 kap. 20 § Ärvdabalken).
Testamentsexekutorn ska se till att egendomen i dödsboet fördelas så som det står i testamentet, att testamentet blir läst för dödsbodelägarna och se till att även övriga förordnanden i testamentet följs. Testamentsexekutorn tar över dödsbodelägarnas (arvingars och testamentstagares) rätt att bestämma över boet och behöver således inte deras samtycke när rättshandlingar företas. Man utser ofta en testamentsexekutor för att försäkra sig om att dödsbodelägarna kommer att följa testamentet vid arvskiftet. Det är vanligt att man utser en jurist till exekutor men även någon som saknar juridisk utbildning kan agera testamentsexekutor. Den som är arvinge eller testamentstagare kan emellertid inte även vara exekutor, då denne har ett intresse i hur arvet fördelas. Testamentsexekutorn har rätt att få ersättning av dödsboet för sitt arbete och sina kostnader.
Har inte särskild dödsboförvaltning anordnats enligt 19 kap. ska efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare (dödsbodelägare) gemensamt förvalta den dödes egendom under boets utredning. De företräder därvid dödsboet mot tredje man samt har rätt att tala och svara i mål som rör boet. (18 kap. 1 § Ärvdabalken)
Ändring i testamente
Om man redan har ett befintligt testamente men vill förändra något, till exempel ange en testamentsexekutor, måste testamentet ändras. Ett testamente kan ändras på flera sätt. Man kan göra ett tillägg i redan befintligt testamente enligt 10 kap. 6 § Ärvdabalken, eller återkalla enligt 10 kap. 5 § Ärvdabalken. Man bör då komma ihåg att förstöra det gamla och upprätta ett nytt. Oavsett måste formkraven i 10 kap. 1 § Ärvdabalken följas. Testamentet ska vara skriftligt, undertecknad av testator samt bevittnat av två personer. Enligt 10 kap. 2 § ÄB bör också testamentsvittnena anteckna yrke och hemvist samt ange datum.
Rekommendation
Det framkommer inte vilka andra som eventuellt kan komma att ingå i dödsbodelägarkretsen. Om det inte finns någon efterlevande make, sambo eller arvinge och du är ensam universell testamentstagare bör du ensam att kunna förvalta dödsboet efter din vänds bortgång, utan att någon åtgärd vidtas. Finns det dock risk att någon annan har del i dödsboet och din vän är orolig att hennes kvarlåtenskap inte kommer fördelas i enlighet med hennes vilja i testamentet, rekommenderar jag att din vän ändrar i sitt testamente enligt ovan och anger en testamentsexekutor. Du kan inte vara testamentsexekutor. Familjens Jurist erbjuder möjligheten att upprätta ett testamente online. Önskas ytterligare rådgivning kring er situation kan ni även boka en tid med en jurist hos dem.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.