Hur mycket av husgeråd och möbler skall med i en bouppteckning?
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller angående vilken egendom som ska tas upp i en bouppteckning.
Vad ska tas med i en bouppteckning?
Regleringen kring bouppteckningar finns i ärvdabalken. Efter att en utredning kring den dödes tillgångar och skulder gjorts ska en bouppteckning upprättas. Detta ska som huvudregel ske senast tre månader från dödsfallet, 20 kap. 1 § ärvdabalken. I bouppteckningen ska de tillgångar och skulder den döde hade vid sin dödsdag tas upp. Även värdet av dessa ska antecknas, 20 kap. 4 § ärvdabalken.
Om den döde var gift ska båda makarnas tillgångar och skulder antecknas var för sig och värderas, 20 kap, 4 § 2 st. ärvdabalken. Om den döde istället efterlämnar en sambo och har bostad eller bohag som införskaffats för gemensam användning ska egendomen och skulder med anknytning till den antecknas särskilt, om den efterlevande sambon har begärt bodelning. Om tillgångar har ägts gemensamt eller om det finns gemensamma skulder ska varje make/sambo ta upp tillgången eller skulden utifrån hur äganderätten och ansvaret för skulderna har varit fördelat mellan dem.
Hur ska möbler tas upp i en bouppteckning?
I bouppteckningen ska den dödes samtliga tillgångar tas upp. När det gäller vanligt lösöre som finns i ett hem, t.ex. möbler och husgeråd, kan detta läggas ihop till en gemensam post i bouppteckningen. Med detta menas att det samlade marknadsvärdet av egendomen kan tas upp i bouppteckningen istället för att varje enskild egendom tas upp var för sig. Är det fråga om mer värdefull egendom såsom t.ex. en dyr tavla kan det vara bra om denna värderas och tas upp enskilt. Sådan egendom som enligt testamente ska tillfalla en person, ett så kallat legat, bör också tas upp för sig.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Vill du ha hjälp med en bouppteckning rekommenderar jag att du tar kontakt med en jurist. Här kan du boka ett möte med en jurist hos Familjens Jurist, som kan hjälpa till med att upprätta en bouppteckning. Har du ytterligare frågor är du välkommen att ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.