Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Hur påverkar ett äktenskapsförord bouppteckning & arvskifte?

Bouppteckning. Make död. Finns särkullbarn på makens sida. Äktenskapsförord där makan tilldelas likvid för husförsäljning som enskild egendom och pengarna ska således inte ingå i bodelning (enl lydelse i dokumentet). Detta är registrerat och slutligt beslut av Sthlm:s tingsrätt. Tänker jag rätt? Om förrättaren vill ha äktenskapsförordet, lämnar jag original eller kopia?

Rådgivarens svar

2020-07-19

Hej! Stort tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen. Nedan följer en redogörelse kring hur den avlidnes tillgångar kommer att fördelas med anledning av det upprättade äktenskapsförordet.

Jag förstår det som att förutsättningarna i din fråga är att den nu avlidne och efterlevande maka har ett upprättat och registrerat äktenskapsförord som förordnar om att ett hus eller försäljningslikviden för huset utgör makans enskilda egendom. Du undrar om försäljningslikviden kommer att ingå i bodelningen mellan makarna och om du ska överlämna äktenskapsförordet till bouppteckningsförrättaren i original eller kopia. 

Fördelningen av arvet efter den avlidne
Eftersom din fråga handlar om arv aktualiseras bestämmelserna i ärvdabalken men även äktenskapsbalken. När en gift person avlider ska först en bodelning göras, 23 kap. 1 § 2 st. ärvdabalken. Bodelningen ska göras i enlighet med bestämmelserna i äktenskapsbalken. Det är makarnas giftorättsgods som blir föremål för bodelning, 10 kap. 1 § äktenskapsbalken. Värdet av giftorättsgodset ska efter avräkning för vissa skulder delas lika mellan makarna, 11 kap. 2 och 3 §§ äktenskapsbalken. Giftorättsgods är allt som inte är enskild egendom7 kap. 1 § äktenskapsbalken. Egendom kan bli enskild på ett flertal sätt, bland annat genom äktenskapsförord eller villkor vid gåva eller i testamente, 7 kap. 2 § äktenskapsbalken. Enskild egendom ingår inte i bodelningen, utan hålls helt utanför. 

När bodelningen har gjorts ska arvet efter den avlidne fördelas enligt lag eller testamente. Till skillnad från gemensamma barn har särkullbarn rätt att ärva sin förälder direkt vid förälderns frånfälle, och behöver således inte vänta till att efterlevande maka gått bort. 

Det som tilldelas makan i bodelningen, d.v.s. hälften av värdet av makarnas giftorättsgods, samt det som utgör dennes enskilda egendom (försäljningslikviden för husförsäljningen) kommer således att tillfalla makan. Resterande andel av den avlidnes totala tillgångar fördelas enligt lag eller testamente.

Sammanfattning
Ett äktenskapsförord påverkar vad som ska ingå i bodelningen och därmed hur stor andel av den avlidnes totala kvarlåtenskap som utgör det arv som ska fördelas mellan samtliga dödsbodelägare. Äktenskapsförordet föranleder således att efterlevande makans enskilda egendom inte kommer ingå i bodelningen och därmed ej hälftendelas mellan makan och dödsboet. 

Du behöver endast överlämna en kopia av äktenskapsförordet till bouppteckningsförrättaren. 

Om du känner att du behöver vidare vägledning i ditt ärende hjälper gärna Familjens Jurist er. Här kan du boka en tid med en jurist. Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Har du ytterligare frågor får du jättegärna ställa dem till oss. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.