Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Hur regleras särkullbarns arvsrätt?

Hej! Jag är gift och min man har två barn sedan tidigare. Om han dör före mig vill vi att hans barn endast får sin laglott, resten när jag dör. Fråga 1: Behåller jag alla möbler i vårt gemensamma hem vid hans bortgång eller måste det specificeras i ett testamente att inget bohag ingår i laglotten? Fråga 2: När jag dör har barnen rätt till hälften av mina tillgångar? Kan jag testamentera resten till t.e.x syskonbarn eller välgörande ändamål?

Rådgivarens svar

2020-12-12

Hej och tack för att du vänder dit till oss på Fråga Juristen med din fråga!

 

Allmänt om testamente och särkullbarns rätt till arv

När den ena maken har barn som alltså inte är gemensamma mellan makarna kallas det för särkullbarn. Särkullbarn har rätt att ärva direkt från sin förälder, alltså utan efterarv. Däremot kan de avstå sin arvsrätt till förmån för den efterlevande maken, 3 kap. 9 § ärvdabalken. Alltså kan särkullsbarn välja att istället för att få ut sitt arv på en gång när deras förälder dör, istället välja att låta maken ärva av deras förälder först, och sedan få ut sitt arv som efterarv från den efterlevande maken när den i sin tur avlider.

Särkullsbarn återfinns i den första arvsklassen för den avlidne, eftersom de är s.k. bröstarvingar, 2 kap. 1 ärvdabalken. Enligt den legala arvsordningen ärver barn allt. Det innebär att om inget testamente har efterlevande barn rätt till hela kvarlåtenskapen. Skriver man däremot ett testamente fördelar man istället arvet utifrån vad testamentet säger, istället för den legala arvsordningen.

Barn har dock alltid rätt till en laglott, som är hälften av det de har rätt till enligt lag, 7 kap. 1 § ärvdabalken. Enligt legal ordning är laglotten en viss andel av den avlidnes kvarlåtenskap. Det innebär att en bröstarvinge (ett barn) inte har rätt till viss specifik egendom, utan till ett visst värde. Det är alltså möjligt för en person att testamentera så att viss egendom inte omfattas av laglotten, t.ex. vissa möbler eller liknande. Så länge som barnen fortfarande får ut det värde som de genom laglotten rätt till, kan resten av kvarlåtenskapen testamenteras i princip hur som helst.

Särkullbarn ärver som huvudregel inte av sina styvföräldrar. Detta gör de endast i form av efterarv om de har avstått sitt direkta arv enligt ovan. Om särkullsbarn begär ut sitt arv direkt från sin avlidne biologiska förälder ärver de alltså aldrig något genom sin styvförälder. Det går däremot bra att testamentera egendom till särkullsbarn.

 

Din situation och mitt råd

Om du och din man endast vill att laglotten ska tillfalla hans barn är det bästa sättet att göra det på att skriva ett testamente. Om ni då också vill att möbler och liknande ska vara kvar som sin egendom är det bra att skriva in det i testamentet. Testamentet får dock inte inkräkta på din mans barns laglott.

Eftersom din mans barn i arvsrättslig mening inte är ”dina” barn har de ingen legal rätt att ärva något från dig. Om du däremot vill att barnen ska ärva efter dig när du avlider går det bra att skriva det i ditt eget testamente. Beroende på vilka som är efterlevande efter dig kan du i princip testamentera din egendom hur du vill. Men det går absolut bra att testamentera del av din egendom till din mans barn, del av egendom till dina syskonbarn och del till en välgörenhet. I Sverige råder s.k. testationsfrihet, vilket innebär att en testator (den som skriver testamentet) i princip kan göra vad man vill med sin kvarlåtenskap.  

Om du och/eller din man behöver skriva ett testamente kan ni använda er av Familjens Jurists tjänst Testamente Online. Vill ni annars höra er om hur ert arv kan komma att fördelas eller ha ytterligare hjälp att skriva ett testamente kan ni boka tid med de duktiga juristerna hos Familjens Jurist.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.