Hej
Jag skall bli sambo och både jag och blivande sambon har barn från tidigare relationer. Vi tänker köpa hus och min fråga är vad som händer om någon av oss går bort? Vi vill ju såklart att den som blir kvar kan bo kvar i bostaden vid en bortgång. Men då vi båda har barn sedan innan kanske detta inte är möjligt om dom har rätt att ärva en del av huset? Hur löser man det bäst så den som blir kvar inte hamnar på gatan om huset tillfaller barnen? Övriga tillgångar vill vi såklart att barnen har rätt till men inte bostaden
Tacksam för svar
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation. Jag kommer att besvara din fråga med hjälp av reglerna i sambolagen och ärvdabalken.
Går det att säkra bostaden genom ett samboavtal som påverkar bodelningen?
Egendom som införskaffats för gemensam användning utgör samboegendom. (3 § sambolagen) När ett samboförhållande upphör (vilket är fallet om en av parterna avlider) kan en bodelning göras om någon av samborna begär det. (8 § sambolagen) Vid bodelningen kommer samboegendomen att listas och beräknas (12 § sambolagen) Värdet av samboegendomen, efter att eventuella skulder dragits av, läggs ihop och delas sedan lika mellan samborna. (13-14 §§ sambolagen) Har samborna ingått ett samboavtal får de där reglera att viss egendom ska undantas från bodelningen. (9 § sambolagen) I samboavtalet kan man alltså reglera att bostaden ska gå till en av samborna. I de flesta fall vet man kanske inte vem som kommer att avlida först och detta kan därför bli ett osäkert sätt att säkra bostaden för den efterlevande.
Arv enligt lag
Barn har rätt till en lika stor del var av arvet efter sin förälder. Av den legala arvsordningen följer även att sambos inte ärver varandra. (2 kap. 1-3 §§ ärvdabalken) Särkullbarn (det vill säga de barn som inte är gemensamma) har rätt att kräva ut sitt arv direkt när deras förälder avlidit om de önskar. Det finns dock en liten skyddsregel för den efterlevande sambon. Den efterlevande sambon har alltid rätt att få ut 2 prisbasbeloppp ur bodelningen. (18 § 2 stycket sambolagen) År 2021 är prisbasbeloppet 47 600 kr.
Arv enligt testamente
I ett testamente kan testatorn bestämma att hens särkullbarn ska vänta med att få ut sitt arv tills dess att den efterlevande sambon också avlidit. Ett testamente som inskränker barns rätt till sin laglott kan klandras och barnet kan då begära ut sin laglott direkt (7 kap. 3 § ärvdabalken) Laglotten är hälften av arvslotten. (7 kap. 1 § ärvdabalken) Arvslotten kallas den del av arvet en person får om arvet fördelas enligt lag. Bestämmelserna om laglott finns till för att föräldrar inte ska kunna göra sina barn helt arvlösa.
Vad gäller i er situation?
Utan testamente har den först avlidnes barn rätt att begära sin arvslott direkt. Den säkraste lösningen för att skydda den efterlevande sambon är att upprätta ett testamente. Ni kan antingen upprätta varsitt testamente, eller ett inbördes testamente mellan sambos. Av testamentet ska det framgår att ni ska ärva varandra, och när ni båda avlidit ska egendomen fördelas jämnt mellan barnen. Testamentet gör då så att barnen till den först avlidne får vänta på sitt arv, och de kommer därför alltid kunna kräva ut sin laglott direkt. Det är därför en god idé att ni har en dialog inom familjen (om barnen är gamla nog) och försöka komma överens nu, för att förhindra eventuella konflikter i framtiden.
Rekommendation
För att ett testamente ska gälla som man tänkt sig är både utformningen och ordalydelsen mycket viktigt. Vissa formkrav behöver även vara uppfyllda. Min rekommendation är därför att ni kontaktar en av Familjens Jurists kunniga jurister för att få hjälp att upprätta korrekta testamenten.
Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.