Hej! Ska en fordran tas upp i en bouppteckning? En av föräldrarna har gått bort och den andra sitter i orubbat bo. Det finns skuldebrev (fordran) som båda föräldrarna undertecknat tillsammans, d.v.s. de har lånat ut pengar som inte återbetalats ännu. Ska denna fordran tas upp till hela eller halva beloppet i bouppteckningen? Tänker att hela skulden var/är ju till bägge? Tanken är att hela fordran följer med/flyttas över till kvarvarande förälder. Det är i nuläget inte är tänkt att den ska krävas in, men kanske i framtiden. Tacksam för hjälp med att reda upp detta.
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Eftersom du nämnde att ena föräldern sitter i orubbat bo tolkar jag det som att de var gifta. Jag kommer att redogöra allmänt för din fråga och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga hittar vi i Ärvdabalken (ÄB) och Samäganderättslagen.
Samägande av ett skuldebrev
Av Samäganderättslagen 1 § framgår det att om två personer äger ett skuldebrev tillsammans har de rätt till 50% vardera av värdet i skuldebrevet, dvs, om de inte har avtalat om en annan fördelning av ägandeförhållandet i skuldebrevet.
Vad ska tas upp i en bouppteckning?
När den avlidne var gift är utgångspunkten att båda makarnas tillgångar och skulder ska antecknas och värderas var för sig, ÄB 20 kap. 4 § st 2. Vidare kan det konstateras att ett skuldebrev är en tillgång och ska därmed tas upp i bouppteckningen som sådan. Har makarna ett gemensamt skuldebrev ska alltså 50% av värdet i skuldebrevet tas upp på den avlidnes tillgångar i bouppteckningen och 50% på den efterlevande makens tillgångar i bouppteckningen.
Om den avlidne makens tillgångar kan täcka upp värdet för dennes skulder kommer den avlidne makens del i skuldebrevet, alltså hens kvarlåtenskap, tillfalla den efterlevande maken i den senare bodelningen, ÄB 3 kap. 1 §.
Din situation och rekommendation
Jag kan inte svara exakt på hur er bouppteckning kommer resultera då jag inte har alla omständigheter i er situation. Det jag däremot kan säga är att hälften av skuldebrevets värde ska skrivas upp som en tillgång på den efterlevande förälderns tillgångar i bouppteckningen och den andra hälften på den avlidne förälderns tillgångar. Därmed kommer 50% av skuldebrevet överföras till efterlevande föräldern med fri förfoganderätt vid den senare bodelningen. Fri förfoganderätt innebär att den efterlevande föräldern kan göra vad hen vill med 50% av värdet i skuldebrevet förutom att testamentera eller skänka bort den som gåva.
Om ni vill få ett mer konkret svar på er fråga eller vill ni ha hjälp med bouppteckningen kan ni alltid göra det via oss på Familjens Jurist.
Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.