Hej! Min pappa gick bort och jag har ärvt pengar med förbehåll i testamente att den ska utgöra enskild egendom. Hur kan man "märka" dessa pengar som "arv" innan en eventuell skilsmässa? Vi har inte skrivit ett äktenskapsförord.
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation.
Enskild egendom
Enskild egendom är egendom som inte ska ingå i en eventuell bodelning utan tillfalla den som äger den enskilda egendomen. Om man inte kan vissa att viss egendom är enskild kommer den inte att betraktas som enskild vid bodelningen utan ingå i bodelningen och delas. Ett sätt för egendom att bli enskild är genom arv med förbehåll i arvsgivarens testamente, se 7 kap 2 § ÄktB.
Förvara pengar som enskild egendom
Om man vill att en penningsumma ska vara enskild är det viktigt att man behandlar pengarna rätt. Pengarna bör hållas separerade från ens övriga ekonomi. Det bästa är att sätta in pengarna på ett separat konto. Om pengarna sätts in på ett gemensamt konto måste noggranna noteringar och bokföringar göras vid insättningar och uttag.
Om man skulle välja att köpa egendom för pengar som är enskild egendom, till exempel en bostad, bör man se till att den nya egendomen enbart finansieras med den enskild egendom eftersom ett tydligt samband mellan pengarna som är enskilda och den förvärvade egendomen måste föreligga.
Din situation och sammanfattning
För att sammanfatta ska du alltså placera pengarna som är enskild egendom på ett separat konto och inte blanda dem med andra pengar. Om dem blandas är det viktigt att bokföra uttag och insättningar noga. Om du vill köpa egendom för pengarna så är det viktigt att det finns ett tydligt samband, då blir även egendom enskild egendom vid en eventuell skilsmässa.
Att ni inte har skrivit äktenskapsförord påverkar inte då pengarna blivit enskild egendom genom testamentet från din far.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid
Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.