Hej! Jag och mina två syskon har ärvt aktier efter vår mamma som gått bort. Jag tog på mig att ta hand om de aktier som ”blev över” då vissa aktieandelar inte var delbara på tre. Jag undrar nu hur jag skall gå tillväga för att dels betala mina syskon sin ärvda del och samtidigt köpa ut dem så att jag kan behålla de överflödiga aktierna? Har jag automatiskt köpt ut dem genom att betala dem deras ärvda tredjdel av värdet på de överflödiga aktierna?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Din fråga handlar om arv och arvskifte vilket regleras i ärvdabalken (ÄB). Nedan kommer jag först allmänt redogöra för arv och sedan tillämpa det på din situation!
Det är den legala arvsordningen samt testamente som bestämmer vem som har rätt till arv. Huvudregeln är att bröstarvingarna (barnen till den avlidna) är de som ärver först (2:1 ÄB). Bröstarvingar har alltid rätt till sin laglott. Har en person exempelvis två barn så består laglotten av ¼ av kvarlåtenskapen (allt den avlidne lämnat efter sig).
En bouppteckning är en sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder. I denne ingår även efterlevande makes tillgångar och skulder om en sådan finns. En bouppteckning fungerar även som en sorts legitimation som visar vem som har rätt att representera dödsboet. Bouppteckningen innebär inte en fördelning av arvet utan det sker först vid arvskiftet. I bouppteckningen ska då exempelvis aktier tas upp.
När man väl har en godkänd bouppteckning som är registrerad hos Skatteverket ska arvskiftet ske. Ett arvskifte är ett avtal mellan dödsbodelägarna om hur tillgångarna ska fördelas. Det finns inga formkrav på vad ett arvskiftesavtal ska innehålla. Det finns dock ett krav på att det är en skriftlig handling som är undertecknad av dödsbodelägarna (23:4 ärvdabalken). Är man överens om hur tillgångarna ska fördelas krävs alltså bara att man skriver ett avtal om detta. Upprättandet av avtalet behöver inte ske av en advokat eller liknande, men det kan vara att föredra att få juridisk hjälp då ett otydligt arvskiftesavtal kan vara svårt att verkställa.
Eftersom det inte alltid är lämpligt att äga egendom gemensamt kan det ibland bli aktuellt att en dödsbodelägare behöver betala ersättning till övriga dödsbodelägare. Om arvsfördelningen inte motsvarar det varje dödsbodelägare har rätt till bör den delägare som fått mer än sin del betala arvskifteslikvid.
Vanligast är att man utgår från de verkliga värdena när arvskifte genomförs. Det finns emellertid möjlighet för dödsbodelägarna använda andra värden om alla är eniga. Exempelvis kan något ha sentimentalt värde, vilket då kan speglas i arvskiftet. När det kommer till aktier och värdepapper bör man beakta att den som säljer andelarna kommer att betala vinstskatt, varför det kan vara bra att värdera värdpapprena med detta i hänsyn.
För att sammanfatta, om inget testamente finns har du och dina syskon lika rätt till aktierna. Dessa aktier har ett ”verkligt värde”, vilket bör stå antecknat i bouppteckningen. Vanligast är att man utgår från detta värde vid arvskifte men om alla syskon är överens kan ni välja att värdera aktierna på annat sätt. Oftast väljer man att beakta den vinstskatt som kommer betalas vid försäljning redan vid arvskiftet.
Om ni har kommit överens om ett värde på aktierna så räcker det med att du betalar en tredjedel av denna summa till varje syskon. Denna summa kallas då för en arvskifteslikvid.
Jag hoppas att detta svar har varit hjälpsamt! Om du har några fler frågor är det bara att återkomma.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.