Livförsäkring i bouppteckning
När någon avlider ska en bouppteckning göras över den avlidnes tillgångar och skulder, se 20 kap. 1 § ärvdabalken. En försäkring som är försedd med förmånstagarförordnande utgör inte en tillgång i dödsboet. De ingår inte i kvarlåtenskapen och kan inte bli föremål för arvs- eller testamentsförvärv. Försäkringar ska dock antecknas i bouppteckningen som en övrig upplysning då det av försäkringsbolagets intyg framgår hur försäkringen ska hanteras i bouppteckningen och om den ska tas med i de totala tillgångarna eller inte.
VAD HÄNDER OM DEN AVLIDNE HAR SKULDER HOS KRONOFOGDEN ?
KAN LIVFÖRSÄKRINGEN TAS I ANSPRÅK DÅ?
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Dödsbo
När en person avlidit bildas ett s.k. dödsbo. Dödsboet består av den avlidnes tillgångar och skulder och förvaltas av dödsbodelägarna, 18 kap. 1 § ärvdabalken. Bouppteckningen ska förrättas inom 3 månader från att personen avlidit. Alla dödsbodelägare ska kallas till bouppteckningsförrättningen men det finns inget tvång att närvara. I bouppteckningshandlingen, som ska skickas in till Skatteverket, ska den avlidnes samtliga tillgångar och skulder tas upp. Tillgångar och skulder ska tas upp så som de var vid dödsfallet, 20 kap. 4 § ärvdabalken. Innan arvet kan fördelas ska dödsboets skulder betalas, 21 kap. 1 § ärvdabalken.
Livförsäkringar
Precis som du nämner i din fråga ska den avlidnes livförsäkringar inte ingå i kvarlåtenskapet om det finns en förmånstagare till försäkringen, 14 kap. 7 § försäkringsavtalslagen. En förmånstagare är den person som försäkringsbeloppet utbetalas till. Vid en livförsäkring utbetalas ett engångsbelopp ut i de fall förkringstagaren avlidit under försäkringstiden.
Sammanfattning
Vanligtvis kan Kronofogden göra anspråk på skulder som dödsboet förutsatt att det finns täckning för dem. Om livförsäkringen inte har en förmånstagare ingår försäkringen i dödsboets kvarlåtenskap och dödsboet kan utmätas av Kronofogden. En livförsäkring med förmånstagare kan dock inte tas i anspråk av Kronofogden eftersom livförsäkringen inte tillhör dödsboet och således ingår inte försäkringen heller i kvarlåtenskapen. Om livförsäkringen inte utgör en tillgång i dödsboet kan inte den användas för att betala en skuld. Slutsatsen är således att livförsäkringen i dödsboet är skyddat från alla borgenärer och försäkringsbeloppet kommer att tillfalla förmånstagaren förutsatt att alla försäkringsvillkor är uppfyllda.
Hoppas du känner att du fått svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp eller har fler frågor är du välkommen att ta kontakt med en av våra familjejurister på Familjens Jurist, se här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.