Min man har avlidit nyligen. Vi har var sin kapitalförsäkring, i detta fall är jag förmånstagare. Han har 3 barn, kan dom kräva sin arvslott?
Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.
Jag förstår det som att du undrar om ersättning från en kapitalförsäkring med förmånsförordnande ingår i en avliden persons kvarlåtenskap och därmed ska fördelas mellan den avlidnes arvingar.
Jag kommer nedan att redogöra för huruvida ersättning från en kapitalförsäkring med förmånstagarförordnande ingår i en avlidens kvarlåtenskap eller inte för att sedan kommentera din situation och därefter avsluta med en rekommendation om hur du kan gå vidare.
Din fråga berör försäkringsvillkor som regleras i försäkringsavtalslagen (FAL) och arv som regleras i ärvdabalken (ÄB).
Ingår kapitalförsäkringen i kvarlåtenskapen?
När en kapitalförsäkring har ett förmånstagarförordnande tillfaller försäkringsersättningen den utsedda förmånstagaren enligt 14 kap 7 § 1 st FAL. Det innebär som huvudregel att försäkringsersättningen inte ska ingå den avlidnes kvarlåtenskap och således inte fördelas mellan arvingar.
Jämkning av försäkringstagarförordnandet
Enligt 14 kap 7 § 2 st FAL finns det dock ett undantag till huvudregeln, där stadgas att om förmånstagarförordnandet skulle leda till ett oskäligt resultat för den avlidnes bröstarvingar (barn och barnbarn) eller make/maka så kan det jämkas. Detta innebär att om resultatet av förmånsförordnandet blir orättvist kan försäkringsersättningen istället för att i sin helhet tillfalla förmånstagaren helt eller delvis kan tillfalla maken eller bröstarvingarna.
Själva arvet i sig påverkar inte bedömningen om resultatet av förmånsförordnandet är orättvist eller inte utan istället prövas de skäl som försäkringstagaren hade för förmånsförordnandet samt arvingarnas ekonomiska förhållanden.
En talan om jämkning ska väckas mot förmånstagaren inom ett år från det att bouppteckningen efter den avlidne avslutats eller dödsboanmälan gjorts. Om man inte väckt talan inom ett år har man förlorat rätten till jämkning enligt 14 kap 7 § 4 st FAL.
Din situation
Det är svårt att veta om det aktuella förmånstagarförordnandet skulle innebära ett oskäligt resultat och därmed kunna jämkas till särkullbarnens fördel. Detta då skälen bakom förordnandet samt arvingarnas ekonomiska situation inte framgår av frågan. Om någon jämkning inte sker tillfaller försäkringsersättningen i sin helhet dig som förmånstagare och är som sagt inte en del i kvarlåtenskapen efter din man.
Särkullbarnen har, enligt 3 kap 1 § ÄB, rätt att direkt få ut sin del av sin avlidna fars kvarlåtenskap, sin arvslott. Kvarlåtenskapen innefattar som sagt inte försäkringsersättningen vilket gör att särkullbarnen inte kan göra anspråk på denna utan en talan om jämkning som måste väckas inom tidsgränsen ovan.
Rekommendation
Min rekommendation är att du kontaktar en jurist för vidare rådgivning i ditt ärende. Om du vill kan du boka en telefontid hos Familjens jurist för att få hjälp med att undersöka huruvida jämkning kan vara aktuellt eller inte samt om så är fallet hur du fortsatt bör agera.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.