Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Insolvent dödsbo och flyttstäd

Hej!

Min pappa har nyligen gått bort. Jag och mitt syskon är delägarna i dödsboet. I dödsboet finns bara 10000 kronor på lönekontot (som ffa ska gå till begravning). I övrigt finns inga tillgångar, bara skulder. Vi håller på att göra en dödsboanmälan via kommunen. Pappa bodde i en hyreslägenhet i ett servicehus. Min fråga i dagsläget gäller vad vi efterlevande är skyldiga till vad gäller flytt och flyttstädning. Samtliga möbler och dylikt är rökskadade av tobaksrök och vi vill slänga allt i lägenheten (vi har tagit till vara fotografier mm minnessaker). Vi har tagit offerter för bortforsling av bohaget och flyttstäd, men det finns inte tillgångar i dödsboet för att täcka den kostnaden. Känns inte så bra att anlita ett företag och sedan inte betala räkningen. Vad säger juridiken? Kan dödsboet vara beställare av flytten? eller måste vi som efterlevande stå som beställare? Om vi bara lämnar lägenheten som den är nu har jag förstått att hyresvärden får klara av bortforsling och slutstäd och sedan skicka räkningen till dödsboet (som inte kommer kunna betala) Har jag förstått det korrekt? Kan jag och mitt syskon hamna i problem om en sådan här räkning till dödsboet inte kan betalas? Kan vi under någon förutsättning bli betalningsskyldiga, eller riskera en stämning el dyl?

Rådgivarens svar

2018-08-05

Hej och tack för att du väljer att skicka in din fråga till oss här på Fråga Juristen. Svaret på din fråga följer här nedan.

Allmänt om dödsbo och flyttstäd

Enligt ärvdabalken kapitel 18 § 1 bildas ett dödsbo när någon avlider. Det faller då på arvingarna ((dödsbodelägare) att förvalta dödsboets förpliktelser och egendom.

Dödsboet är en egen juridisk person som övertar den avlidnes skyldigheter och dödsboet träder in den avlidnes avtalsförhållanden. När en hyresgäst avlider går alltså dödsboet in i hyresförhållandet, och hyresavtalet gäller nu mellan hyresvärd och dödsboet.

Regler om hyra av bostadslägenheter regleras i Jordabalken 12 kapitlet. Där finns det inte några bestämmelser om flyttstäd, varken hur det ska utföras eller vem som står för kostanden. Det framkommer inte heller av jordabalken kapitel 12 vem som står kostnaden av en flyttstädning som är undermåligt genomförd. Som regel regleras detta istället i hyresavtalet, där det bör framgå vem som ska stå för flyttstäd och hur städat det ska vara vid flytt.

Dödsbo och skulder

Huvudregeln är att arvingarna inte ärver dödsboets skulder. I en situation där ett dödsbo har större skulder än tillgångar finns det möjlighet att begära dödsboet i konkurs, vilket framgår av konkurslagen kapitel 2 § 3.

Dödsbo och betalningsansvar

I det fall som du beskriver har ni syskon som dödsbodelägare valt att anlita ett företag för att föra bort möblerna och för att sköta flyttstädningen. En sådan situation skiljer sig från om ni istället underlåtit att utföra ett flyttstäd, så som det står i hyreskontraktet, och sedan fått ett betalningskrav riktat mot dödsboet för städkostnader. Då hade ni kunnat hänvisa till att dödsboet var insolvent (att det finns mindre tillgångar än vad det finns skulder) och att dödsboet inte var förmöget att betala skulden.

Nu har ni istället valt att beställa flyttstäd genom att anlita ett företag, och om jag förstår dig rätt gjorde ni det efter ni visste att dödsboet var insolvent. Huvudregeln är återigen här att arvingar (dödsbodelägare) inte ärver skulder efter ett dödsbo. Frågan är dock om ni kan skriva dödsboet som beställare av tjänsten, trots att ni vet att dödsboet inte är förmöget att betala fakturan. Eftersom dödsboet inte kan betala sina skulder är det tveksamt om ni kan belasta dödsboet ytterligare kostnader när dödsboet redan är insolvent.

Sammanfattning och rekommendation

När en hyresgäst avlider inträder dödsboet i hyresgästens avtalsförhållande. Eftersom det inte finns några regler i jordabalken om flyttstäd får man se till hyreskontraktet för vägledning.

Huvudregeln är att skulder inte kan ärvas i Sverige, utan om ett dödsbo är insolvent får man istället begära det i konkurs. Även om skulder inte kan gå i arv är det oklart om dödsbodelägare kan företa rättshandlingar i dödsboets namn som skuldsätter det ytterligare när dödsbodelägarna vet om att dödsboet är insolvent innan de företar rättshandlingen (att beställa flyttstäd).

Jag rekommenderar att ni väljer att stå för offerten själva för att inte riskera oönskade juridiska konsekvenser från företagets sida. Anledningen till min rekommendation är att jag inte kan lova att flyttstädet kan beställas i dödsboets namn när dödsboet är insolvent.

Slutligen vill jag säga att om flyttstädet och bortföringen av möbler sker innan begravningskostnaderna uppkommit är dödsboet inte insolvent utan då går kvarvarande tillgångar till att betala flyttstädet. Om du sedan undrar hur ni ska gå tillväga med ett dödsbo som är insolvent men har begravningskostnader kan du alltid återkomma med en sådan fråga.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar så tveka inte att ställa dina frågor till Fråga Juristen.

Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.