Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kalla efterarvingar till bouppteckning

Hej,
Jag ska göra en bouppteckning efter min mamma som just avlidit och jag är enda barnet. Min pappa dog för 3 år sedan och där står jag som efterarvinge i bouppteckningen.
Min fråga är vilka som ska kallas som efterarvinge till bouppteckningen efter min mamma, min fru eller våra gemensamma barn eller båda?

Rådgivarens svar

2017-12-18

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag ska nedan redogöra för vilka som ska kallas till en bouppteckning som efterlevande. 

Bouppteckningssammanträde
Samtliga dödsbodelägare ska kallas till bouppteckningsförrättningen. Efterlevande make eller sambo ska alltid kallas även om de, i det enskilda fallet, inte är dödsbodelägare. Om efterarvsrätt föreligger ska den avlidnas efterarvingar kallas, se 20 kap. 2 § ärvdabalken, trots att de inte är dödsbodelägare i den avlidnas dödsbo utan först i den efterlevandes.

En dödsbodelägare kan vara legal arvinge eller universell testamentstagare. Man är en dödsbodelägare om man har omedelbar rätt till arv eller bodelning i det aktuella dödsboet.

En efterarvinge är man om man har rätt till arv först efter att dödsbodelägaren har avlidit.

Vad gäller i ditt fall? 
Du ska närvara vid bouppteckningsförrättningen i egenskap av efterarvinge till din far och arvinge till din mor. Din fru är varken efterarvinge eller dödsbodelägare och behöver inte kallas till bouppteckningen. Dina barn är efterarvingar men inte dödsbodelägare. Att din fru ärver efter dig före era gemensamma barn innebär inte att hon är efterarvingar i din mors dödsbo. Hon har inte en rätt till arv efter dig, utan du kan fritt disponera arvet efter dina föräldrar. 

Jag hoppas du har fått svar på din fråga! Behöver du hjälp med att upprätta en bouppteckning är du varmt välkommen att boka tid med våra erfarna jurister på ett kontor nära dig, det kan du göra här. Lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.