Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kallelse och information om bouppteckning

Hur får man reda på att en bouppteckning är gjord och vem eller vilka ska bli kallade till bouppteckning?

Rådgivarens svar

2021-09-07

Hej, tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag att gå igenom regler som kan aktualiseras av situationen du beskriver, och sedan avsluta med en sammanfattande rekommendation. Bestämmelser om bouppteckning finns i ärvdabalken (ÄB).

När ska bouppteckningen upprättas?

En bouppteckning är en sammanställning av den avlidne personens tillgångar och skulder. Bouppteckningen fungerar som dödsboets legitimationshandling. Enligt 20 kap. 1 § ÄB ska bouppteckningen förrättas senast tre månader efter dödsfallet. Skatteverket har möjlighet att med hänsyn till boets beskaffenhet eller annan särskild orsak förlänga tiden om man ansöker om det. Dödsbodelägare med egendom i sin vård, boutredningsman eller testamentsexekutor ska bestämma tid och ort för bouppteckning och även utse två kunniga och trovärdiga gode män att förrätta bouppteckningen, se 20 kap. 2 § ÄB

Vem ska bli kallad till bouppteckningsförrättning?

Av 20 kap. 2 § ÄB framgår också att alla delägare ska kallas i god tid till förrättningen. Om det finns en efterlevande make eller sambo ska denne alltid kallas. Om det är någon som ska åtnjuta lott i kvarlåtenskapen efter att en arvinge eller testamentstagare gått bort ska den som är närmast att ta del av testamente eller arv kallas till bouppteckningen. 

Alltså ska alla dödsbodelägare kallas till bouppteckningsförrättningen, och vilka som är dödsbodelägare framgår av 18 kap. 1 § ÄB. Där står att efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare är dödsbodelägare. Av andra stycket framgår att om bodelning skett efter arvlåtarens död eller om bodelning inte ska ske så är efterlevande make eller sambo endast dödsbodelägare om denne är arvinge eller universell testamentstagare. Av tredje stycket framgår att den som har rätt att ta del av testamente först efter att en annan arvinge eller testamentstagare gått bort ska vara delägare i den personens bo men inte i arvlåtarens. Universell testamentstagare är den som testator satt i arvinges ställe genom att ge denne kvarlåtenskapen i dess helhet, viss andel eller överskottet av kvarlåtenskapen (11 kap. 10 § andra stycket ÄB). 

Registrering av bouppteckningen

Enligt 20 kap. 8 § ÄB ska bouppteckningen och en bestyrkt kopia av den ges in till Skatteverket för registrering inom en månad efter att den upprättades. Skatteverket kontrollerar då att bouppteckningen innehåller alla uppgifter som ska antecknas och att den upprättats enligt reglerna i ÄB, se 20 kap. 9 § tredje stycket ÄB. När en bouppteckning väl är registrerad kan man begära en kopia av den från Skatteverket. 

Sammanfattning och rekommendation

Eftersom dödsbodelägare eller efterlevande maka eller sambo ska bli kallad till bouppteckningsförrättning kan det vara avgörande om man räknas som dödsbodelägare eller inte. När bouppteckningen är klar ges den in till Skatteverket för registrering. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om hur man gör för att beställa en kopia på en bouppteckning. Om du är i behov av ytterligare rådgivning är mitt råd att kontakta en jurist här hos Familjens jurist. Familjens jurist kan erbjuda hjälp med både bouppteckning, dödsboförvaltning och arvskifte.

Jag hoppas att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.