Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan aktier någon fått i gåva vara förskott på arv?

Kan ett yngre barn vid ett arvsskifte åberopa att de äldre syskonen fått förskott på arv då dessa äldre syskonen fått aktier av den nu avlidne föräldern innan det yngsta barnet föddes?

Rådgivarens svar

2022-08-30

Inledning

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om ifall aktier kan ses som ett förskott på arv då de gavs före syskon föddes. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

 

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

 

Bröstarvingar

Barn till en arvslåtare ingår i första arvsklassen och kallas för bröstarvingar (2 kap. 1 § ÄB). En bröstarvinge kan också vara ett barnbarn till arvslåtaren om barnbarnets förälder tidigare avlidit. Huvudregeln är att kvarlåtenskapen ska delas lika mellan bröstarvingarna så alla har rätt till lika stor arvslott (2 kap. 1 § 2 st. ÄB).

 

Förskott på arv

Enligt 6 kap. 1 § ÄB så är utgångspunkten att alla gåvor som getts från en person till en bröstarvinge att se som förskott på arv. Undantag till detta är ifall det föreskrivits att gåvan inte ska utgöra förskott på arv eller att det med hänsyn till omständigheterna måste antas att det inte skulle vara förskott på arv. Vanligast är att det i gåvobrevet i så fall skrivs att gåvan inte skall utgöra förskott på arv. Sedvanliga gåvor och pengar föräldern gett barnet för att fullfölja sin underhållsskyldighet ses inte som förskott på arvet (6 kap. 2 § ÄB).

Eftersom aktierna har getts i gåva till en bröstarvinge presumeras dessa vara ett förskott på arvet. Det är möjligt att arvlåtaren har skrivit att gåvan inte ska vara förskott och då räknas den inte som förskott på arvet. Att gåvan har givits före alla syskon var födda ändrar inte detta.

 

Beräkning av arvslott när förskott har getts

Har någon bröstarvinge fått ett förskott på arv ska detta avräknas från dennes arvslott vid beräkningen av hur stor lott alla ska få. Här kommer ett exempel för att klargöra:

 A avlider och efterlämnar barnen B och C och har en kvarlåtenskap på 1 000 000. B har tidigare fått en gåva på 200 000 kr från sin förälder A.

Dessa 200 000 kr kommer då först adderas till kvarlåtenskapen på 1 000 000 kr (6 kap. 5 § ÄB). Sedan delas 1 200 000 kr i hälften (eftersom det var 2 barn) så arvslotten blir 600 000 kr (2 kap. 1 § 2 st. ÄB). Men eftersom B redan fått 200 000 kr måste det beloppet avräknas från B:s lott (6 kap. 1 § ÄB). B har då rätt till 600 000 - 200 000 = 400 000 kr och C har rätt till hela sin arvslott på 600 000 kr.

Skulle det vara flera syskon som fått förskott på arv ska avräkning ske för varje person som fått förskott.

  

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Det är möjligt att aktier som en bröstarvinge fått i gåva utgör förskott på arv, förutsatt att det inte är skrivet att gåvan inte skall utgöra förskott på arvet. Utgör gåvorna förskott på arv kommer en avräkning ske på syskonens arvslotter med värdet på deras aktiegåvor. Avräkningen sker med vad gåvan var värd vid gåvotillfället och inte vad aktierna är värda idag (6 kap. 3 § ÄB).

Det förstärkta laglottsskyddet i 7 kap. 4 § ÄB skulle eventuellt kunna bli tillämpligt och då kan syskonen som fått förskott bli återbetalningsskyldiga om laglotten för andra syskon kränks. Förstärkta laglottsskyddet blir aktuellt om en gåva är att likställa med testamente vilket kan ske i två fall. (1) Om gåvan ges när döden är nära eller (2) om gåvogivaren behåller nyttjanderätten till egendomen som getts bort.

Laglott är halva arvslotten (7 kap. 1 § ÄB) som varje bröstarvinge har rätt till. För att göra det förstärkta laglottsskyddet gällande måste en bröstarvinge väcka talan vid domstol inom ett år från att bouppteckningen avslutades (7 kap. 4 § ÄB). Observera att det inte är säkert att förstärkta laglottsskyddet gäller i just din situation, utan det beror på omständigheterna.

 

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om ett syskon kan åberopa att aktier ett syskon fått i gåva kan utgöra förskott på arvet och min rekommendation till dig blir därför att det syskonet åberopar att det äldre syskonet fått ett förskott på arvet för att få ut en större arvslott. En avräkning kommer då ske från syskonens arvslotter. Observera dock att om förskottet på arvet är större än deras arvslott så kan de inte bli återbetalningsskyldiga och syskonet som inte fått förskott får "nöja sig" med det som blir över (6 kap. 4 § ÄB). Syskonen kan dock bli återbetalningsskyldiga om det förstärka laglottsskyddet blir tillämpligt.  

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Jag hoppas du fått svar på din fråga. Har du fler funderingar är du självklart välkommen med en ny fråga till oss!

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.