Om det utsetts en namngiven testamentsexekutor i testamentet kan dödsbodelägarna strunta i detta och själv göra bouppteckningen?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Testamentsexekutorn utses av testatorn
En testamentsexekutor utses genom ett förordnande i testamentet (19 kap. 1 § ärvdabalken). Testatorn bestämmer själv vem som ska utses och har även möjlighet att lämna särskilda instruktioner till denne om hur dödsboet ska förvaltas. Ofta är den en jurist som utses till testamentsexekutor men testatorn kan också välja någon helt annan, t ex en dödsbodelägare. När testamentet har vunnit laga kraft är det testamentsexekutorn som helt tar över förvaltningen av dödsboet. Eftersom testamentsexekutorn har fått sitt uppdrag av testatorn kan denne inte entledigas från sitt uppdrag genom att dödsbodelägarna bestämmer att de hellre sköter boet själva, då det skulle strida mot testatorns vilja. Det går alltså inte att strunta i en testators förordnande om testamentsexekutor.
Jag hoppas att jag har lyckats svara på din fråga! Återkom gärna till oss om du har fler juridiska frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.