Hejsan. Jag undrar en sak angående ett dödsbo. Min mamma gick bort i mitten av oktober. 2 dagar efter tömmer min syster hennes konto då hon hade mammas kort. Hon säger att hon endast tagit ut hälften av pengarna fast det klart och tydligt står att hon tagit ut nästan 10 000kr. Hade min mamma levt och min syster tagit ut pengarna med kort och pin-kod så förstår jag det som att man får "skylla sig själv" som ger ut kort och kod. Men nu hade ju min mamma varit död i 2 dagar. Gör detta någon skillnad? Bör och kan man polisanmäla detta?
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Först gör jag en allmän redogörelse av rättsläget och sedan följer en tillämpning i ditt fall.
Förvaltning av dödsbo
Dödsbodelägare ska gemensamt förvalta dödsboet enligt 18 kap. 1 § ärvdabalken. Det krävs således samtycke från alla dödsbodelägare när åtgärder genomförs angående dödsboet.
Innan bouppteckningen förrättats kan man endast ta ut pengar från dödsboet i syfte att betala utgifter som inte kan vänta, dvs begravningskostnader, den avlidnes eventuella hyra etc. En dödsbodelägare som är beroende av den avlidnes försörjning kan i förskott få ta del av sitt arv före en bouppteckning gjorts, om det är utan olägenhet för boutredningen, 18 kap. 5 § ärvdabalken. Efterlevande maka/make och omyndiga barn har emellertid alltid rätt att få nödvändigt underhåll från dödsboet i tre månaders tid enligt 18 kap. 5 § ärvdabalken.
Dödsbodelägare är skyldiga att ersätta skada som de uppsåtligen eller av vårdslöshet orsakat när de vårdat dödsboet, 18 kap. 6 § ärvdabalken.
Stöld eller bedrägeri
Om någon tar ut pengar från någon annans konto utan lov är detta brottsligt och kan då anses som stöld enligt 8 kap. 1 § brottsbalken. För att agerandet ska anses som stöld måste någon olovligen ta något som tillhör en annan person med uppsåt att tillägna sig egendomen. Om någon gett sitt kort eller kod för en person för att göra en viss sak och denna person vilseleder och tar pengar från kontot kan det också anses som bedrägeri enligt 9 kap. 1 § brottsbalken. För bedrägeri krävs att gärningspersonen vilseleder någon till handling eller underlåtenhet, som innebär vinning för gärningspersonen och skada för den vilseledda.
Tillämpning
Som jag förstår situationen är du och din syster dödsbodelägare. Ni förvaltar då tillsammans över dödsboet och ska göra beslut rörande boet tillsammans. Ibland kan en arvinge få pengar i förskott om denne är beroende av den avlidnes försörjning. Detta är ju dock inget din syster självmant kan bestämma och göra på egen hand.
Din systers agerande kan ses som stöld eller bedrägeri, beroende lite på hur situationen ser ut och hur hon har fått tillgång till kortet och pinkoden.
Hoppas att du fick svar på din fråga. Du är varmt välkommen att kontakta Familjens jurist om du känner att du behöver vidare juridisk hjälp med ditt ärende. Du kan givetvis också ställa fler frågor till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.