Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan en bank vägra att godta en fullmakt om fullmaktsgivaren avlidit?

En framtidsfullmakt upphör inte att gälla efter fullmaktsgivarens dödsfall. Enligt bankföreningens blankett för framtidsfullmakter upphör framtidsfullmakten att gälla vid fullmaktsgivarens dödsfall. Vad gäller efter fullmaktsgivarens dödsfall om framtidsfullmakten fortfarande gäller då? Kan en bank vägra att godta en framtidsfullmakt som INTE innehåller att fullmakten ska upphöra vid fullmaktsgivarens död? Frågorna gäller en barnlös person med ett syskon och fyra syskonbarn i livet.

Rådgivarens svar

2021-12-25

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och vad det innebär för er situation.

Vad är en fullmakt?

En fullmakt är en rätt för en person (fullmaktshavaren) att företräda en annan person (fullmaktsgivaren) gentemot någon utomstående (tredje man). Regler för fullmakter finns i avtalslagen. I grunden är en fullmakt ett avtal mellan fullmaktsgivaren och fullmaktshavaren och bedöms därför enligt samma regler som andra avtal. Här är avtalslagen den allmänna lagen på området.

En fullmakt kan utformas på olika sätt. Den kan antingen utformas som en ”uppdragsfullmakt” där fullmaktshavaren endast ges behörighet att utföra ett specifikt uppdrag (t.ex. att sälja ett hus), eller som en ”generalfullmakt”, där fullmaktshavaren ges en allmän behörighet att företräda fullmaktsgivaren i alla dennes angelägenheter. Det är även vanligt att en generalfullmakt innehåller vissa begränsningar, dvs. gränser för vad fullmaktshavaren får göra.

Vad är en framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt är en speciell sorts fullmakt där fullmaktshavaren ges en rätt att företräda fullmaktsgivaren i framtiden. För dessa fullmakter finns specialregler i lag (2017:310) om framtidsfullmakter.

Den tidpunkt som avses med ”framtiden” är inte fast bestämd till ett visst datum. Fullmakten träder istället ikraft den dag då fullmaktsgivaren inte längre har förmåga att ta hand om de angelägenheter som fullmakten avser på grund av:

-      Psykisk störning

-      Försvagat hälsotillstånd, eller

-      Något liknande varaktigt förhållande

Vad händer när fullmaktsgivaren dör?

Enligt 28 § lagen om framtidsfullmakter gäller för framtidsfullmakter samma sak som för vanliga fullmakter när fullmaktsgivaren dör. Det innebär att huvudregeln är att fullmakten består trots dödsfallet. Det finns dock en begränsning i 21 § avtalslagen, vilken anger att fullmakten inte gäller efter dödsfallet i de situationer där omständigheterna talar för att den ska anses vara förfallen.

Vad detta innebär är att framtidsfullmakten gäller efter dödsfallet för sådana åtgärder som är nödvändiga för att inte dödsboet efter fullmaktsgivaren ska lida ekonomiska eller rättsliga förluster eller på annat sätt försättas i problem. Ett exempel är t.ex. att det ingår i fullmaktshavarens uppdrag enligt framtidsfullmakten att sälja fullmaktsgivarens bostad, och detta uppdrag inte är slutfört när fullmaktsgivaren avlider. I ett sådant fall har fullmaktshavaren behörighet att slutföra affären, särskilt om den redan påbörjats, eftersom det annars skulle kunna innebära förluster för dödsboet om affären fastnar i detta stadie.

I en motsatt situation, där fullmaktshavaren har fått i uppdrag att köpa en bostad åt fullmaktsgivaren eller anordna plats åt denne på ett äldreboende, blir effekten den motsatta. Detta är nämligen ett exempel på en situation där omständigheterna talar för att fullmakten ska anses vara förfallen. Det beror såklart på att det inte längre finns något behov för uppdraget, och fullmakten gäller inte längre för denna åtgärd.

Fullmakten kommer alltså att förlora sin verkan inom en viss tid eftersom det till slut inte finns några sådana åtgärder kvar som fullmakten gäller för efter dödsfallet. I detta skede går allt ansvar och hela behörigheten över till dödsboet.

Rekommendation

Du har alltså helt rätt i att fullmakten inte upphör automatiskt i och med dödsfallet, om inte detta anges särskilt i fullmakten. Har ni inte använt den blankett som du hänvisar till, i vilken det anges att fullmakten upphör vid dödsfallet, så gäller den alltså fortsatt om inget annat anges.

Den har dock begränsad giltighet på det sätt jag beskrivit ovan, eftersom den endast kan användas för vissa åtgärder. Om banken har rätt att neka fullmakten beror alltså på i vilket ärende fullmaktshavaren vänder sig till banken. Är det en åtgärd som vidtas i syfte att skydda fullmaktsgivarens (och dödsboets) intressen så får inte banken neka fullmaktshavaren, om det inte är så att dödsboet redan tagit över ärendet.

Vill du ha vidare hjälp att reda ut mer exakt vad som gäller för fullmakten i olika specifika situationer kan jag rekommendera dig att boka tid hos Familjens jurist.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.