Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan en bouppteckning och arvskifte ske innan bodelningen gjorts?

Efter min frus död 2012 fick hennes dotter, särkullbarn, utbetalt alla hennes bankmedel men har vägrat skriva på någon bodelning. Bouppteckning är gjord och registrerad. Bl.a. pga att den jurist vi anlitade för bouppteckningen ej upprättade något bodelningsdokument.
1. Måste man göra bodelning eller kan man bara låta det bero?
2. Vad säger lagen om bodelning?
3. Kan jag på något sätt råka illa ut om inte bodelning blir gjord?
MVH
 

Rådgivarens svar

2019-04-20

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

När ett äktenskap upplöses, genom äktenskapsskillnad eller genom att ena maken avlider, ska en bodelning ske. Vid en bodelning ingår makarnas all giftorättsgods, giftorättsgodset slås samman och värdet delas lika mellan makarna. Giftorättsgods är makarnas samtliga tillgångar förutom enskild egendom. Enskild egendom är egendom som inte är giftorättsgods pga. sin karaktär eller att genom ett äktenskapsförord. Ett skriftligt bodelningsavtal måste göras vid en bodelning för att bodelningen ska vara giltig, men det finns inget krav på att bodelningsavtalet ska registreras. Lagen anger således att en bodelning ska ske dvs. att det inte går att strunta i att göra en bodelning. Det finns dock inga sanktioner eller påföljder av att man inte gör en bodelning. Den vanligaste orsaken till att man vill och bör genomföra en bodelning är att den ena maken kan flera år senare komma att begära en bodelning.Detta är möjligt eftersom det inte finns någon tidsfrist för när en make kan begära bodelning. I det fall äktenskapet upplöses till följd av ena makens bortgång så är det dödsbodelägarna som får begära en bodelning så länge dödsboet finns. Det finns inte heller någon tidsfrist för när ett dödsbo senast måste vara avvecklat.

Vanligtvis kan inte ett arvskifte ske innan en bodelning är gjord eftersom det är då oklart vilka tillgångar som finns i dödsboet. I er situation har ett arvskifte redan skett innan en bodelning hunnit ske. Det viktiga i detta fall skulle vara att ett bodelningsavtal blir underskrivet så att en bodelning inte kan begäras i framtiden. När ena parten vägrar skriva under så kan man ta ärendet till tingsrätten och begära en bodelningsförrättare. Detta är dock kostsamt. Det vore bra om du vände dig till juristen som upprättade bouppteckning för att reda ut omständigheterna kring att bl.a. inget bodelningsavtal upprättade. 

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här. 

Vänliga hälsningar, 

Alba 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.