Finns det något sätt för en person att som gåva ge bort ex. pengar eller egendom till 1 av 2 bröstarvingar utan att den andra bröstarvingen kan i efteråt upphäva gåvan så att den går tillbaka i dödsboet ?
Förskott på arv
Om en förälder ger en gåva till en bröstarvinge är utgångspunkten att denna gåva ska räknas som förskott på arv. Det innebär att när arvet ska fördelas räknas gåvans värde vid gåvotillfället till kvarlåtenskapen. Anledningen till detta är att föräldrar typiskt sett inte vill att deras barn behandlas olika. För att gåvan inte ska räknas som förskott på arv ska detta uttryckligen meddelas, till exempel i form av ett gåvobrev. Finns ett sådant kommer inte gåvan att räknas av på kvarlåtenskapen vid arvsskifte.
Vissa gåvor räknas - oavsett om gåvobrev finns eller inte - inte som förskott på arv. Det rör sig till exempel om gåvor som inte har något betydande värde (till exempel julklappar) eller sådant som faller under förälderns underhållsskyldighet.
Bröstarvingar och laglotten
När en person avlider och arvet ska fördelas ser man först till de olika arvsklasserna. De som har rätt att ärva i första hand är den första arvsklassen. Den utgörs typiskt sett av den avlidnes barn - men om även denna person är död ersätts den i sin tur av sina egna barn. Denna första arvsklass kallas ibland för bröstarvingar.
Enligt 7 kap 1 § Ärvdabalken har varje bröstarvinge rätt till sin laglott. Laglotten är hälften av bröstarvingens arvslott. Om en avliden person har två barn har barnen rätt till minst sin laglott, det vill säga en fjärdedel av arvet. Den avlidne kan inte i förväg genom testamente avsäga rätten till laglotten för en bröstarvinge; bröstarvingen har alltid rätt till minst sin laglott.
Din fråga
Som ovan angett ser du att din är fullt möjligt att skänka en gåva - både i form av pengar eller egendom - till enbart en av två bröstarvingar utan att den andra bröstarvingen i ett senare skede kan kräva att pengarna eller egendomen ska återgå till dödsboet. Det krävs då att det skrivs ett gåvobrev som tydliggör att det inte rör sig om ett förskott på arv (vilket i sig inte tvingar tillbaka egendomen eller pengarna, men som balanserar upp skillnaden mellan bröstarvingarna). Dock behöver laglotten respekteras. Därför kan det vara klokt att rådgöra med en jurist innan ett gåvobrev skrivs för att se till att inga problem gällande laglotten uppstår.
Rekommendation
Jag råder dig att kontakta Familjens jurist för att diskutera med dem om hur en sådan situation kan lösas. De kan i ett senare skede hjälpa dig att skriva ett gåvobrev.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.