Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan en dödsbodelägare ge fullmakt åt någon annan att närvara vid bouppteckningen?

Min svärmor avled i april -20. Hon har tre vuxna barn, varav min man är ett av dem. Hennes ena son har ej samma pappa som min man. Hans pappa avled i juni 18. Svärmor var inte gift med sin sambo. Den sonen tog direkt hela sin del av arvet förutom sin del av den bostadsrättslagen som svärmor fortfarande bodde i och ägde med hälften. Min man avled i mars-17 och vi har två gemensamma söner. Jag tror mig veta att det är våra söner som ärver henne med totalt en tredjedel. Och att de övriga två av svärmors barn ärver henne med vardera en tredjedel. Om mina söner vill att jag ska vara med på bouppteckningen kan de då avstå att vara med och ge mig en fullmakt att representera dem? Jag tror mig också veta att svärmors övriga två barn rensat lägenheten på värdesaker direkt efter dödsfallet och ev även tagit ut pengar från hennes bankkonto innan dödsfallet. Kan vi begära ut ett kontoutdrag för två år tillbaka innan dödsdatum?

Rådgivarens svar

2020-04-12

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Kan man genom fullmakt låta någon annan närvara vid bouppteckningen?

Vad är en bouppteckning?

När en person har avlidit ska en bouppteckning göras. En bouppteckning innebär en genomgång och skriftlig sammanställning av den avlidnes (och eventuell efterlevande makes) tillgångar och skulder.

Vem kan närvara vid en bouppteckning?

Frågor om arv regleras i ärvdabalken. Det stämmer det du säger att dina söner kommer att ärva efter din svärmor (ärvdabalken 2 kap 1 § andra stycket). Dina söner är alltså arvingar och därmed också dödsbodelägare tillsammans med övriga arvingar (ärvdabalken 18 kap 1 §).

Samtliga dödsbodelägare har en rätt (men inte en skyldighet) att närvara vid förrättningen av bouppteckningen (ärvdabalken 20 kap 2 §). En dödsbodelägare kan välja att ge en fullmakt åt någon annan som då kan närvara vid bouppteckningen. En sådan fullmakt innebär att fullmaktshavaren har en rätt att fatta beslut och agera för dödsbodelägarens räkning vid bouppteckningen.

Det är viktigt att en fullmakt utformas korrekt. Min rekommendation är därför att kontakta Familjens Jurist för att få hjälp att upprätta en korrekt fullmakt.

Kan man begära kontoutdrag från en avliden persons konto från tiden före dödsfallet?

Transaktionsuppgifter på ett bankkonto är som huvudregel skyddade i enlighet med banksekretessen (lag om bank och finansieringsrörelser 1 kap 10 §). Huvudregeln är alltså att banken inte får lämna ut transaktionsuppgifter till någon annan än kontoinnehavaren själv.

Banksekretessen gäller dock inte dödsbodelägare som genom sitt delägarskap i dödsboet är kund i banken. För dessa gäller att rätten att ta del av upplysningar är begränsad av vad som krävs för att de ska kunna fullgöra sina åligganden (se förarbetena prop 2002/03:139 del 1 s 478).

Sammanfattning och rekommendation

Dina söner kan ge dig fullmakt att företräda dem vid bouppteckningen. I denna del rekommenderar jag er att vända er till Familjens Jurist för att få en korrekt upprättad fullmakt.

Det kan dessutom vara möjligt för dina söner att i egenskap av dödsbodelägare få ta del av transaktionsuppgifter för tiden innan dödsfallet. Denna möjlighet är dock begränsad av vad som krävs för att de ska kunna fullgöra sina åligganden. Här kan jag tyvärr inte hjälpa er vidare eftersom jag inte känner till samtliga omständigheter. Min rekommendation är därför att kontakta den avlidnes bank och förklara läget. De kan sedan göra en bedömning utifrån omständigheterna i just ert fall.

Jag hoppas ni känner er nöjda med svaret. Har ni några fler funderingar är ni välkomna med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.