Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan ett arvskifte göras innan bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket?

1. Får arvskifte göras innan bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket? Bouppteckningsförrättning har hållits och bouppteckning är inskickad till Skatteverket. Samtliga dödsbodelägare var kallade och/eller närvarande vid bouppteckningsförrättningen. Bouppteckningen är alltså upprättad och undertecknad men inte registrerad. Handläggningstid hos Skatteverket är för närvarande 8-9 veckor. Var finns juridiskt stöd för att arvskifte kan/inte kan göras före bouppteckningen är registrerad?

2. Om det enligt fråga 1 är ok att genomföra arvskifte före bouppteckningen är registrerad - MEN någon av dödsbodelägarna motsätter sig arvskifte före bouppteckningen är registrerad - kan man genomföra arvskifte innan registrering ändå om dödsboet har boutredningsman?

Rådgivarens svar

2022-10-31

Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Innan ett arvskifte sker ska en bouppteckning göras och registreras hos Skatteverket. Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket senast fyra månader efter dödsfallet. En bouppteckning kan likställas med dödsboets legitimationshandling, en registrerad bouppteckning behövs ofta exempelvis för att banker ska tillåta uttag från den avlidne personens konto. 

Det är förståeligt att dödsbodlägarna kan tycka att arvskiftet drar ut på tiden, att göra ett arvskifte innan hela processen är klar med en registrering av bouppteckningen hos Skatteverket går inte. Detta beror på att bouppteckning är godkänd först när den har registrerats. Det kan exempelvis vara så att bouppteckning måste kompletteras för att det saknas uppgifter eller att Skatteverket anser att bouppteckningsförrättningen inte har gått till på rätt sätt (20 kap. 9 § 3 st. Ärvdabalken). Innan bouppteckningen är registrerad får dödsbodelägarna inte heller samma tillgång till den avlidnes tillgångar så som bankkonton. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.