Kan en bostadsrätt ligga kvar tillsvidare i ett dödsbo?
Min mor har avlidit i början av året, bouppteckningen är klar och registrerad och min bror och jag är enda arvtagare.
Hon hade en bostadsrätt (HSB) som ett barnbarn hyr i andrahand tom augusti i år.
Det lån som finns på lägenheten kunde ligga kvar i dödsboet enligt banken.
Kan även bostadsrätten ligga kvar i dödsboet tills jag och min bror säljer den i september? Eller måste vi göra ett arvskifte och skriva över den på oss innan den säljs?
HSB hänvisar frågan till er.
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
När en person avlider bildas en juridisk person så kallad dödsbo. Dödsboet är den kvarlåtenskapen efter den avlidna personen. Först ska alla skulder efter den avlidne betalas och sedan om det finns något kvar kan ett arvskifte ske. Ett dödsbo upphör därmed i samband med att ett arvskifte ägt rum. Ett arvskifte kan ske först då samtliga dödsbodelägare är överens eftersom handlingen som upprättas i samband med arvskiftet ska undertecknas av samtliga dödsbodelägare. Huvudregeln är att arvskiftet ska ske så snabbt som möjligt dock finns det ingen generell tidsfrist för när ett arvskifte senast ska ske. Ett dödsbo kan utan hinder äga en bostadsrätt under 3 år. Den avlidnes personens medlemskap i bostadsföreningen upphör i samband med att denne avlidit, dödsboet kan dock ansöka om nytt medlemskap. Dödsboets medlemskap ska behandlas som en juridisk person, utan medlemskap kan dödsboet inte delta i föreningsstämmor. Observera dock att alla föreningar inte tillåter/beviljar medlemskap för juridiska personer. Efter 3 år kan dödsboet bli tvunget att skifta bostadsrätten och om inte så kan bostadsrätten tvångsförsäljas för dödsboets räkning. Förutsatt att alla dödsbodelägare är överens om en försäljing kan ni sälja bostadsrätten åt dödsboet. Om alla dödsbodelägare inte är överebs kan ni ansöka hos Tingsrätten om att få en boutredningsman förordnad. Försäljningen kan ske först då bouppteckningen är klar, bouppteckningen behöver dock inte vara registrerad.
Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här.
Vänliga hälsningar,
Alba
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.