Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan gåva till bröstarvinge ogiltigförklaras eller jämkas?

Hej. Jag har två frågor till er. En angående gåva av fastighet och det förstärkta laglottsskyddet och en om ogiltigförklarande av gåvobrev.
Min pappa dog för ett par år sedan, men min farfar som är 96 år är fortfarande i livet. Min farfar har under lång tid bott i en bostadsrätt som han äger. Farfar blev nyligen inskriven på ett ålderdomshem till följd av att han inte längre klarar av att ta hand om sig själv. I samband med denna flytt ordnade min pappas yngre bror med försäljning av farfars bostadsrätt. Det har nu kommit till min kännedom att min farfar gett bostadsrätten till min pappas bror, vilket gör att inkomsten från försäljningen går till pappas bror. Ett gåvobrev finns upprättat och jag tror att det upprättades för några år sedan. Enligt min pappas bror är anledningen till gåvan att han alltid varit den som tagit hand om min farfar, vilket min farfar ville belöna.
Min fråga till er är om omständigheterna kan anses tillräckligt skäl för att ansöka om jämkning i samband med det att min farfar dör och i vilken utsträckning vi kan förvänta oss att vinna målet. Vad behöver vi i så fall göra - nu och vid farfars bortgång. (Det finns inga andra tillgångar än bostadsrätten att tala om kan tilläggas.)
Min andra fråga, som väl egentligen är det jag borde fråga om först gäller möjlighet till ogiltigförklarande av ovan nämnda gåvobrev. Jag blev väldigt förvånad när jag blev varse gåvan och när jag idag talade med min farfar, som står mig väldigt nära, om frågan var min upplevelse att min farfar vare sig hade någon uppfattning om att gåvan var värd så mycket eller att det i praktiken innebär att vi på min pappas sida blir arvslösa (farfar är p g a sin höga ålder inte helt klar i huvudet kan tilläggas). Han sa sådant som att ’du blir väl inte arvlös och X (min dotter som min farfar tycker mycket om) blir väl inte arvlös’. Farfar nämnde även att det var min pappas bror som kommit med förslaget om gåvan och gåvobrevet. Min uppfattning är att farfar har skrivit under något som han inte fullt ut förstår innebörden av. Min fråga är således om det finns skäl att försöka få gåvobrevet ogiltigförklarat på grund av detta.

Rådgivarens svar

2019-10-14

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Ärvdabalken (ÄB) reglerar frågor om arv och regler avgående ogiltigförklaring av avtal finner du främst i avtalslagen (AvtL). Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Förskott på arv
Gåvor som en bröstarvinge fått under den avlidnes livstid ska betraktas som ett förskott på arv (se 6:1 ÄB). Alla gåvor presumeras vara förskott på arv och ska avräknas från bröstarvingens arv (se 6:5 ÄB). Vill den som ger gåvan inte att det ska ses som förskott på arv bör det framgå genom att exempelvis i ett gåvobrev föreskriva om att gåvan inte ska räknas som förskott på arv. Bevisbördan för att ett av arvlåtarens barn har fått ett förskott på arv ligger hos den som påstår det.

Överstiger gåvan arvslotten som bröstarvingen skulle fått är hen inte skyldig att återbetala överskottet av gåvan men den bröstarvingen får då heller inget arv (se 6:4 ÄB). Men om förskottet innebär att det inte finns kvar egendom så att övriga bröstarvingar kan få ut sin laglott så har de rätt att klandra gåvan för att få ut sin laglott (se 7:4 ÄB). Bröstarvinge eller dennes avkomlingar måste då väcka talan vid domstol inom ett år från bouppteckningens avslutande.

Ogiltigförklara gåvobrev
Ett gåvobrev är ett avtal som kan ogiltigförklaras enligt avtalslagens regler, huvudregeln är dock att avtal ska hållas. Ett avtal kan vara ogiltigt på grund av ocker (se 31 § AvtL). Då krävs det att gåvotagaren utnyttjat gåvogivarens trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning till att bereda sig själv förmåner. Det ska alltså vara ett missförhållande mellan parterna och de avtalade prestationerna. Avtal kan även vara ogiltiga på grund av förklaringsmisstag då en viljeförklaring av misstag inte blivit del av avtalet och motparten visste om detta (se 32 § AvtL). Svek och i strid mot tro och heder är andra ogiltighetsgrunder (se 30 § och 33 § AvtL). Avtalslagen har även en generalklausul där avtalsvillkor som är oskäliga kan jämkas, hänsyn ska då tas till bland annat omständigheterna vid avtalets tillkomst (se 36 § AvtL). Kan någon av dessa grunder bevisas är gåvobrevet ogiltigt.

Ett gåvobrev kan även ogiltigförklaras enligt lagen om verkan av avtal som slutits under påverkan av en psykisk störning. Där anges att ett avtal som någon har ingått under påverkan av en psykisk störning är ogiltigt. Psykisk störning kan tolkas på olika sätt men det kan bland annat röra sig om demens och tillstånd av förvirring. Ingår en person ett avtal under påverkan av ett sådant tillstånd och hade hen vid tillfället inte förmåga att förstå handlandet eller förutse konsekvenserna så kan avtalet vara ogiltigt enligt denna lag.

Din situation
Eftersom ett gåvobrev har upprättats i och med att din farfar gav bort lägenheten till din farbror bör det gå att kontrollera om det innehåller någon föreskrift om att gåvan inte ska räknas som förskott på arv. Om det inte gör det så kan din farbror bli arvlös och eftersom din farfar inte har några övriga tillgångar kan du klandra gåvan efter en bouppteckning för att få ut din laglott.

Själva gåvobrevet skulle kunna bli ogiltigförklarat enligt någon av avtalslagens regler. Det som jag tycker passar bäst in på er situation är ocker då din farfar inte riktigt förstått innebörden av avtalet och din farbror uppenbarligen gynnats av gåvobrevet. Du nämner även att din farfar inte är helt klar i huvudet på grund av sin ålder, det kan också leda till att gåvobrevet eventuellt ogiltigförklaras på grund av psykisk störning. Oavsett så är det den som anser att avtalet är ogiltig som måste bevisa det. Alltså om din farfar vill ogiltigförklara avtalet måste han bevisa de omständigheterna som tyder på ocker eller att han hade en psykisk störning vid avtalsingåendet.

Sammanfattning och rådgivning
Sammanfattningsvis så kan gåvan återbäras på två olika sätt. Det som ni kan göra nu medan din farfar lever är att begära ogiltigförklaring av gåvan enligt avtalsrättsliga regler. Gåvan kan även klandras efter en senare bouppteckning vilket görs hos en tingsrätt.

Det kan alltså finnas förutsättningar att väcka en talan vid domstol för att få avtalet ogiltigförklarat. Innan ni går vidare med en domstolsprocess bör ni ta kontakt med en jurist som kan ge en tydligare bild av era förutsättningar och hjälpa till med processen. Familjens Jurist erbjuder allmän rådgivning och de kan även hjälpa er i framtiden genom hela processen från bouppteckning till arvskifte med de tvister som kan uppstå.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.