En god vän har en mamma som gått bort och nu ska bodelning ske. Ett av syskonen hävdar nu att vännen som bott hemma är skyldig dödsboet hyra sedan många år tillbaka. Det finns inte någon dokumentation. Det finns inte heller någon utfästelse som talar emot det såsom att barnet haft rätt att bo hyresfritt. För det fall det inte går att påvisa att det funnits en skyldighet att betala hyra undrar jag om hyresfrihet kan anses utgöra förskott på arv eftersom det ju är en bröstarvinge som bott hemma. Tack på förhand!
Hej, och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen.
Din fråga handlar om barns rätt till arv och mer specifikt om ett av barnen kan bli skyldig dödsboet hyra eftersom denna har bott hemma hos den avlidna föräldern. Reglerna om arv finns i ärvdabalken (ÄB). Jag börjar med att gå igenom dessa mer generellt och avslutar med att berätta vad som gäller i detta fall.
Barns rätt till arv
Utgångspunkten då en förälder dör är att barnen ska få ärva. Man utgår från att den avlidne önskar att alla barn får lika mycket i arv (6 kap 1 § ÄB). Därför finns det situationer då man avräknar en viss summa från något av barnet, om den anses ha fått pengar som ett förskott på arv. Målet är att alla barn ska få lika mycket.
Förskott på arv eller gåva?
Om den avlidne uttryckt att en gåva inte ska ses som ett förskott på arv ska gåvan inte heller göra det. Har inget uttalats finns en risk att värdet av hyresbetalningarna ses som en minskad levnadskostnad för den som bott hyresfritt, och att det är att anse som ett förskott på arv eftersom de andra syskonen inte fått samma fördel.
Om det uppstår en tvist kring frågan ska man utgå från den avlidnes vilja. Alltså blir frågan om den avlidne önskade att det skulle vara ett förskott eller inte. Man utgår från att det är ett förskott på arv och för att huvudregeln inte ska gälla måste motsatsen bevisas.
Finns det någon tidsgräns?
I samma regel står det att det en person under sin livstid givit till en bröstarvinge (sitt barn) ska räknas som förskott på arv. Regeln innehåller alltså ingen tidsgräns för hur långt tillbaka man kan hävda att något är ett förskott på arv.
Sammanfattningsvis
För att summera vad som gäller för din vän är utgångspunkten att ekonomiska fördelar som en bröstarvinge tar emot från sin förälder under förälderns livstid kan anses vara förskott på arv. För att hyran inte ska räknas bort från arvet vid bodelningen krävs att föräldern uttryckligen meddelat att det rör sig om en gåva och inte ett förskott på arv, alternativt att det går att bevisa att det varit mammans avsikt.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Om du eller din vän har fler funderingar rekommenderar jag er att boka en tid hos Familjens Jurist som har stor erfarenhet av frågor om arv.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.