Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan jag testamentera hälften av mina tillgångar till min fru?

Jag har en fråga som avser arvslott och laglott. Jag är gift och har barn från ett tidigare äktenskap. Min nuvarande hustru och jag har inga gemensamma barn. Det i stort sett enda av värde som vi äger gemensamt är en bostadsrättslägenhet, min del 50 procent, min hustrus del 50 procent.

Jag har läst att om jag avlider före min hustru har min son rätt till sin arvslott. Utan något testamente innebär det att endast min son ärver mig. I sådant fall att min hälft av lägenheten tillfaller honom som arv. Efter arvskiftet äger min hustru fortfarande 50 procent av lägenheten (= ursprunglig del) och resterande 50 procent kommer att ägas av min son. Min tanke är att även min hustru ska få del av det jag lämnar efter mig vid min bortgång.

Kan jag i ett testamente med rättslig verkan skriva in att min hustru ska ärva hälften av min kvarlåtenskap, dvs. att min hustru och son ärver lika delar av mig. Vad gäller lägenheten innebär det att efter arvskiftet äger min hustru 75 procent (= ursprunglig del 50 procent + hälften av min del) och resterande 25 procent kommer att ägas av min son. Min sons del blir då hans laglott och kan aldrig testamenteras bort, vilket inte heller är min avsikt. Tacksam för svar på min fundering om rättslig verkan i ett testamente som jag har beskrivit i stycket ovan.

Rådgivarens svar

2021-08-10

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

Arv

En persons kvarlåtenskap ska efter dennes bortgång fördelas genom arv. Detta regleras i ärvdabalken (ÄB). Enligt huvudregeln är det bröstarvingarna (barnen) till den avlidne som ärver, 2 kap. 1 § ÄB.

Finns det en efterlevande make ärver dock denne före gemensamma barn, 3 kap. 1 § ÄB. Barnen får sedan ut sitt arv efter båda föräldrarna. Finns det särkullbarn, dvs. barn till enbart den ena föräldern, har dock de som utgångspunkt rätt att få ut sitt arv direkt när dennes förälder går bort. Det barnet har heller ingen legal arvsrätt efter den andra maken.

Laglott

Det är alltså i huvudsak bröstarvingar (barnen till den avlidne) som ärver, och deras arvsrätt är skyddad i lag. Om inget testamente eller liknande föreligger som kan ändra arvsfördelningen så ska arvet fördelas mellan bröstarvingarna på lika lotter, s.k. arvslotter. Laglotten utgör därefter den del av arvslotten som är skyddad, dvs. den del som bröstarvingen alltid har rätt till oavsett testamente och dylikt. Laglotten utgörs av halva arvslotten, 7 kap. 1 § ÄB.

Ett testamente som inkräktar på bröstarvingarnas laglotter är därmed ogiltigt till den del det inkräktar på laglotterna. Som exempel kan nämnas att en person lämnar efter sig 100 000kr och en bröstarvinge. Bröstarvingens arvslott är då 100 000kr och laglotten 50 000kr. Om den avlidne i testamente förordnat att en annan person ska ärva 60 000kr så är de överskjutande 10 000kr ogiltiga. Testamentstagaren kan enbart ärva 50 000kr.

Testamente

Ett testamente kan utformas på lite olika sätt. En variant är att man skriver in en person i testamentet som ”universell testamentstagare”, vilket innebär att personen får ärva en viss andel av tillgångarna. En annan variant är att man skriver in personen som ”legatarie”, vilket innebär att man testamenterar viss specifikt angiven egendom (legat) till personen.  

Formkraven för att ett testamente ska bli giltigt är att det upprättas skriftligen och undertecknas av testatorn i närvaro av två vittnen, 10 kap. 1 § ÄB. Även vittnena ska underteckna testamentet.

Rekommendation

Det stämmer att utan testamente kommer endast din son att ärva dig. Vill du att din fru också ska ärva dig krävs alltså ett testamente. Hur detta utformas är dock i stort upp till dig. En möjlighet är att göra som du skriver i din fråga, dvs. testamentera hälften av dina tillgångar till din fru och låta din son få sin laglott.

Detta behöver dock inte innebära att de delar lika på varje enskild sak. Har du inte i testamentet specificerat vem som ska få vad så kommer din fru och din son själva få möjlighet att komma överens om vem som ska få vad. Det är alltså möjligt för dem att bestämma att din fru får hela din andel i lägenheten, mot att din son får andra saker till motsvarande värde. Finns det inte tillräckligt med övriga tillgångar så kan din fru betala mellanskillnaden till din son.

Vill du att din fru får hela din andel av lägenheten är en annan möjlighet att ange detta specifikt i testamentet. Då kommer den att gå direkt till henne, så länge värdet av den andelen inte är så stort att det inkräktar på din sons laglott (dvs. utgör mer än 50 % av de totala tillgångarna).

När du bestämt dig för om och hur du vill upprätta ditt testamente så kan jag rekommendera dig att använda Familjens jurists onlinetjänst för testamenten, alternativt att boka tid med en av Familjens jurists experter på testamenten.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.