Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan kallelse till bouppteckningsförrättning skickas via e-post?

Kan man skicka kallelse till bouppteckning via mail och duger en utskrift av svaret om personen ifråga vill avsäga sig att närvara?

Rådgivarens svar

2022-10-16

Inledning

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om vad som gäller för bouppteckningar. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

När en person avlider ska en bouppteckning upprättas. En bouppteckning är en sammanställning av dödsboet där man bland annat tar upp tillgångar, skulder, dödsbodelägare och eventuellt testamente. Bouppteckningen måste påbörjas inom tre månader efter dödsfallet och ska sedan registreras hos Skatteverket, 20 kap. 1 och 8 §§ ÄB.

Vilka som ska kallas till bouppteckningsförrättningen framgår i 20 kap. 2 § ÄB. Den efterlevande maken eller sambon ska alltid kallas, likaså alla dödsbodelägare. Även efterarvingar, både legala och testamentariska, ska kallas. Med efterarvingar menas sådana personer som har arvsrätt först när en dödsbodelägare avlidit, t.ex. i de fall där arvingar har rätt till arv efter att även den efterlevande maken dött.

Kallelsen ska göras i god tid före förrättningen, 20 kap. 2 § ÄB. Vad god tid innebär får bedömas från fall till fall. Om någon som ska vara kallad inte har varit närvarande vid förrättningen ska ett bevis om att en kallelse i god tid har gjorts bifogas bouppteckningen, 20 kap. 3 § ÄB. I kallelsebrevet ska tid och plats för förrättningen anges, 20 kap. 2 § ÄB. Vidare ska kallelsebrevet enligt Skatteverket även innehålla information om vilken person bouppteckningsförrättningen gäller. Det bör även framgå i kallelsebrevet att det inte är nödvändigt att närvara vid förrättningen. Utöver detta finns inga formkrav på hur kallelsen ska vara utformad.

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Som du kan se ovan finns det inte många formkrav för kallelsen till en bouppteckningsförrättning, och det finns således inget som säger att en sådan inte kan göras via e-post.

Skatteverkets hemsida framgår att Skatteverket under vissa förutsättningar kan godta en bekräftelse av kallelse via e-post. Det ska i så fall vara en bekräftelse från den kallade där det framgår att gen erkänner sig vara kallad till bouppteckningen. Om denna bekräftelse sker som ett svar på en kallelse via e-post och e-postkonversationen skickas med till Skatteverket är det normalt tillräckligt för att Skatteverket ska godta bekräftelsen.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om du kan skicka en kallelse till bouppteckningsförrättning via e-post och om ett svar via e-post räcker som bevis på att man avstår från att närvara. Det finns få formkrav för kallelsen, och inget säger att en sådan inte kan göras via e-post. Skatteverket brukar kunna godta detta om e-postkonversationen skickas med till Skatteverket.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.