Min mamma som har Alzheimers (80) sålde sin lägenhet i somras och ska betala ca 1,5 milj i reavinstskatt varav hälften är redan inbetalt. Hon har nu drabbats av Corona och överlever troligen inte. Blir vi barn skyldiga att betala in resterande skatt då dödsboet kommer vara tomt? (min syster skapade och skrev under sista deklarationen)
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Jag beklagar er situation. Jag ska kortfattat försöka förklara hur det rättsliga läget ser ut. Regleringen kring denna typ av skatt för dödsbon finns i inkomstskattelagen.
En kort sammanfattning av reavinstskatt
Reavinstskatt är en kapitalvinstskatt som innebär att man beskattar den kapitalvinst som görs vid försäljning av en bostad. En obetald reavinstskatt ses som en skatteskuld till staten.
Allmänt om skulder/beskattning i dödsbon
Enligt svensk rätt kan man som huvudregel inte ärva någons skulder. Av 4 kap. 1 § inkomstskattelagen framgår att dödsboet är skatteskyldigt för den dödes och dödsboets inkomster. Det innebär att skatteskulder betalas av dödsboets tillgångar i den mån sådana finns. I den mån det saknas tillgångar i dödsboet för att täcka skatteskulden restförs skulden istället till Kronofogden och skrivs av efter fem år, 3 § lag om preskription av skattefordringar m.m.
Sammanfattning av vad som gäller i ert fall
Ni barn kan inte ärva er mammas skuld i form av en reavinstskatt. Den återstående skatteskulden kommer att dras från dödsboets tillgångar (i den mån sådana finns), vilket innebär att det påverkar ert arv efter er mamma, men skulden i sig kommer inte att föras över på er barn. När dödsboet är tomt kommer den återstående skulden att hamna hos Kronofogden och den bär ni inget ansvar för. Hoppas du har fått svar på din fråga! Har ni ytterligare frågor vad det gäller skatterätt eller annat så hjälper Familjens Jurist gärna till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.