Hej! Min pappa vill "låna ut" pengar till mig och mina bröder för köp till lägenheter. Pappa har gift om sig med en ny fru sedan några år tillbaka och de har ett äktenskapsförord.
Vi tänkte upprätta ett skuldebrev för detta (lånet ska betalas tillbaka om tio år utan ränta), och pappa har kommit med förslaget att skulden avskrivs vid hans eventuella dödsfall. Han vill med andra ord inte att hans fordran på oss ska tas över av hans fru, och inte heller tas in i dödsboet och dela likas mellan hans fru och oss bröder. Är det möjligt i det här fallet att reglera i skuldebrevet att skulden försvinner vid hans dödsfall?
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Skuldebrev
Ett skuldebrev är ett dokument i vilket en person förklarar sig ha en skuld en annan person. Skuldebrevet utgör alltså ett bevis på rätten till betalning.
Den lag som gäller för alla skuldebrev är skuldebrevslagen. På vissa områden finns dock speciallagar som har företräde (t.ex. när en konsument handlar på kredit).
Avtalsfrihet
Enligt skuldebrevslagen råder avtalsfrihet. Det innebär att långivaren och låntagaren får komma överens helt fritt om vilka villkor som ska gälla dem emellan vad gäller ränta, belopp, förfallodatum etc.
Som yttersta skydd finns ett antal regler i 3 kap. avtalslagen för fall då någon lurats eller tvingats in i ett avtal på ett ohederligt sätt, eller om avtalet på grund av någon senare händelse blir orimligt.
Villkor om skuldens upphörande vid långivarens död
Ett villkor om att skulden ska upphöra att existera om långivaren dör innan betalning skett är ett s.k. ”resolutivt villkor”. Med det menas att skulden finns, men om en specifik omständighet inträffar så upphör den att existera.
Skuldebrevslagen innehåller inga hinder mot denna typ av villkor.
Villkorets effekt när låntagaren är långivarens arvinge
Om långivaren dör så innebär det att lånet, eller vad som återstår att betala av det, plötsligt inte längre utgör ett lån. Det är då istället att anse som en gåva.
Är låntagaren arvinge till långivaren kan gåvan i detta fall komma att ses som förskott på arv. Är arvingen dessutom långivarens ”bröstarvinge” (dennes barn, eller i vissa fall barnbarn) är bedömningen strängare än för andra arvingar. I dessa fall antas gåvan vara ett förskott på arv om inte detta motbevisas, 6 kap. 1 § ärvdabalken.
Effekten av att en gåva utgör förskott på arv är att arvingens rätt till arv minskas med motsvarande belopp. Har arvingen exempelvis rätt till ett arv på 300 000kr och gåvans värde är 100 000kr så minskas den rätten till 200 000kr.
Vill långivaren inte att gåvan ska utgöra förskott på arv kan detta anges i skuldebrevet. Därmed har antagandet om att gåvan utgör förskott på arv motbevisats redan i förväg.
Rekommendation
Det är alltså möjligt att med bindande verkan ange ett villkor av detta slag i ett skuldebrev. I ert fall bör ni dock vara medvetna om effekten detta kan få på arvsfördelningen.
Vill ni ha hjälp med att upprätta skuldebrevet kan jag rekommendera er att använda er av antingen Familjens jurists online-mall eller boka tid med en av deras jurister.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.