Hej! Jag behöver hjälp med en bouppteckning. Det finns utländska tillgångar så det behövs en bouppteckning översatt till engelska samt ett europeiskt arvsintyg. Vilken tjänst kan ni erbjuda?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad en bouppteckning är och hur Familjens Jurist kan hjälpa dig med upprättandet av en sådan. Jag kommer att besvara din fråga med hjälp av reglerna i ärvdabalken.
Varför görs en bouppteckning?
En bouppteckningen är den skriftliga sammanställningen av den avlidnes och den efterlevande makens/makans tillgångar och skulder. (20 kap. 4 § ärvdabalken) Efter att bouppteckningen skrivits ska en bouppteckningsförrättning hållas. På förrättningen ska bouppteckningen gås igenom och signeras av bouppgivaren och två förrättningsmän, innan den kan skickas in till Skatteverket. (20 kap. 6 § ärvdabalken) Bouppteckningen ska ha skickats in till Skatteverket inom 4 månader efter dödsfallet. (20 kap. 8 § ärvdabalken) När bouppteckningen är klar utgör den dödsboets legitimationshandling.
Familjens Jurists tjänster för hjälp med en bouppteckning:
För de lite enklare situationerna erbjuder Familjens Jurist en onlinetjänst, bouppteckna.se. Efter att man registrerat sig får man tillgång till ett formulär på hemsidan där man fyller i de uppgifter som behövs för att göra en bouppteckning. Det finns informationsrutor i formuläret som förklarar vad som ska fyllas i vart, och uppstår oklarheter kan man även skicka meddelanden till Familjens Jurists tekniska support. När man fyllt i de efterfrågade uppgifterna kan man sedan ladda ner den färdiga bouppteckningen som en pdf. Det finns tre paket i onlinetjänsten. I det enklaste ingår bara själva formuläret, i mellanpaketet ingår hjälp med förrättningsmötet och i det största paketet ingår också hjälp av en jurist. För att kunna använda tjänsten krävs det att:
För de lite mer komplexa situationerna som inte passar för onlinetjänsten erbjuder Familjens Jurist istället personlig hjälp att upprätta en bouppteckning tillsammans med en jurist. Efter ett inledande möte med juristen tar ni tillsammans ställning till vilken vidare hjälp som behövs, till exempel om ni behöver ett ombud eller hjälp att få ytterligare handlingar upprättade.
Min rekommendation:
Eftersom du verkar vara i behov av dokument utöver själva bouppteckningen samt en översatt version av bouppteckningen skulle jag rekommendera dig att boka tid med en av Familjens Jurists kunniga jurister för att få hjälp med bouppteckningen. De kan ge ge dig personlig hjälp och rådgivning.
Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.