Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan man göra särkullbarnet arvslöst?

Hej! Jag är särkullbarn och nu har min far gått bort
Han var omgift och har barn i nya äktenskapet. Nu är det dags för bouppteckning. Min fråga är kan min far ha gjort mig arvslös? Mina halvsyskon säger att huset de ägde gemensamt nu är överskrivit på deras mor så jag har inget att ärva efter min far.(min far har byggt huset själv samt betalt det mesta räkningar mm hela sitt liv). Är detta möjligt? Vad ska jag tänka på nu inför bouppteckningen?

Rådgivarens svar

2021-02-20

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Särkullbarn

Ett särkullbarn har rätt att få ut sitt arv direkt efter förälderns död, 3 kap. 1 § ärvdabalken. Särkullbarnet kan dock välja att avstå från sitt arv till förmån för den efterlevande maken och har då rätt till efterarv vid den efterlevande makens död, 3 kap. 9 § och 3 kap. 2 § ärvdabalken. Ett särkullbarn har rätt till laglotten, det vill säga till halva arvslotten, 7 kap. 1 § ärvdabalken. Det betyder att det inte går att göra ett särkullbarn helt arvslöst. Om en förälder testamenterar bort hela sin kvarlåtenskap kan särkullbarnet begära jämkning av testamentet och på så sätt få ut sin laglott. Jämkning av testamente innebär att man meddelar testamentstagaren detta inom sex månader från det att man blev delgiven testamentet, 7 kap. 3 § ärvdabalken.

Bodelning under bestående äktenskap

Genom bodelning under bestående äktenskap kan en make överföra äganderätten av egendom till den andra maken. Bodelning under bestående äktenskap förutsätter att makarna gemensamt anmäler detta till Skatteverket som ska registrera anmälan, 9 kap. 1 § 2 st. ÄktB. I rättsfallet NJA 1985 s. 414 gjorde makarna bodelning under bestående äktenskap, vilket ledde till att särkullbarnet fick nästan ingenting. Rättshandlingen kunde angripas genom det förstärkta laglottsskyddet enligt 7 kap. 4 § ärvdabalken. Det förstärkta laglottskyddet gäller egentligen gåvor vars syfte är att likställa med testamente men enligt rättsfallet kan det också tillämpas vid bodelning under bestående äktenskap om laglotten kränks. Du behöver väcka talan mot din fars fru vid domstol inom ett år från det att bouppteckningen avslutades, 7 kap. 4 § 2 st. ärvdabalken.

I ditt fall och rekommendation

Det är mycket möjligt att din far har fört över äganderätten till sin fru genom bodelning under bestående äktenskap. Eftersom du inte ärver efter din fars fru har du inte rätt att ärva en del av huset. I frågan framgår det inte om det finns ett testamente. Om det finns ett testamente som kränker din laglott kan du begära jämkning av testamentet genom att meddela testamentstagaren inom sex månader från delgivningen. Som nämndes ovan har du också möjlighet att angripa bodelningen under äktenskapet genom att väcka talan mot din fars fru vid domstol inom ett år från det att bouppteckningen avslutades.

Jag rekommenderar att du bokar en tid hos någon av våra jurister på Familjens Jurist för att gå igenom din situation mer noggrant. Juristerna på Familjens Jurist är specialiserade inom familjerätt och kan hjälpa dig vidare i ditt ärende.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.