Vi är 3 syskon.När vår mor dig för 2 år sedan ringde bouppteckningsutredaren mig och ville dra en summa av mitt arv som särkullsbarn .Han hade fått en lapp av min styvfar där det stod att jag häftade i skuld till min mor. Jag var i mentalt dåligt skick efter dödsfallet samt annat som hände och glömde vid detta tillfälle att säga att jag 6 år tidigare genom att skänka min mor en halv del av en fritidsfastighet , hade clarerat min skuld/lån. Med övervärde. Jag ville därför vid ett senare tillfälle när jag insåg att att stort fel begåtts; att boutredningen skulle rivas upp och detta fel rättas till. Men det vill varken boutredningsförrättaren eller mina syskon gå med på.
Har jag någon som helst rätt i detta fallet att överklaga boutredningen?
Jag kan inte anlita jurist. Det blir för stora kostnader för mig.
Sägas bör: att familjen mycket väl visste att min mor fått ersättning i form av fastighetsgåva.
Mvh
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga juristen med din fråga. Jag utgår från att du undrar huruvida du kan överklaga en undertecknad bouppteckning, som gjordes för två år sedan.
Klander av bouppteckning och arvskifte
Bouppteckningen ska lämnas in till Skatteverket när alla arvingar har skrivit under den. Om Skatteverket godkänner bouppteckningen registreras denna. Skatteverkets registrering av bouppteckningen kan överklagas inom tre veckor, och kan endast göras om någon anser att det föreligger formella fel – exempelvis att någon arvinge inte har kallats till bouppteckningen.
Eftersom det har gått två år sedan er mor dog är det inte möjligt att överklaga Skatteverkets registrering av bouppteckningen.
Om en arvinge är missnöjd med arvskiftet kan det klandras inom fyra veckor, genom att den missnöjde arvingen ansöker om stämning vid tingsrätten. Eftersom det har förflutit mer än fyra veckor kan du inte heller klandra arvskiftet.
Avtalslagen
Det kan finnas viss möjlighet att få bouppteckningen (och arvskiftet) prövat i domstol under åberopande av reglerna i avtalslagen. I avtalslagen föreskrivs bland annat att en rättshandling är ogiltig om en av avtalsparterna har blivit svikligen förledd av motparten, som ska ha haft uppsåt att vilseleda. Det finns dessutom en generell regel vari framgår att avtalsvillkor kan jämkas eller lämnas utan avseende om villkoret är oskäligt med hänsyn till avtalets innehåll, omständigheterna vid avtalets tillkomst, senare inträffade förhållanden och omständigheterna i övrigt.
Det ska sägas att det, beroende på omständigheterna, kan vara mycket svårt att få till en jämkning eller ogiltighetsförklaring av ett avtal med stöd av ogiltighetsgrunderna i avtalslagen, eftersom en allmän utgångspunkt är att avtal alltid ska hållas. För att få till stånd en prövning måste man först skicka in en stämningsansökan till tingsrätten, och en eventuell rättsprocess kan bli långdragen och dyr.
Rekommendation
Tyvärr finns det få möjligheter för dig att få till stånd ett överklagande av bouppteckningen och/eller arvskiftet, sett till de regler som finns. Det som skulle kunna vara aktuellt i ditt fall är ett åberopande av avtalslagens ogiltighetsgrunder i en rättsprocess. Ett sådant förfarande kan, som nämnt, dock bli mycket kostsamt – och det är inte heller säkert att du skulle vinna en sådan process, eftersom utgångspunkten är att avtal ska hållas.
Min rekommendation är därför att du först och främst försöker lösa detta på privat väg genom samtal med dina syskon. Om de trots detta inte vill gå med på din begäran, och du vill ta detta vidare är det bra att ta kontakt med en jurist. Våra jurister på Familjens jurist har god erfarenhet och särskild kompetens när det gäller frågor som dessa. Du är varmt välkommen att boka en tid med någon av våra jurister här.
Vänligen,
Olivia
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.