Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan man testamentera bort bröstarvingars laglott och hur värderas förskott på arv?

Hej Jag har två frågor som känns viktiga för mig och min far att få svar på. Jag skulle bli jättetacksam om ni vill hjälpa oss med detta. 1. Min far är ogift och bor ensam i en hyresrätt. Vi är tre barn. Min far vill testamentera halva arvslotten till mig och halva till en god vän. Kan han testamentera arvslott till mig? Laglotten ska ju delas mellan mig och mina bröder och hur blir det om jag även får ta del av arvslotten? 2. Min far har även skänkt mig en bil. Den ska ju räknas som förtida arv och jag undrar vem det är som värderar bilen när han går bort? Räknas värdet på bilen utifrån vad den var värd då jag fick den eller utifrån vad den är värd vid bodelningen? Bilen har repskador som fanns där när jag fick den. Det finns ingen dokumentation om att bilen hade skador då jag fick den. Beräknas värderingen av bilen utifrån dess skick vid min fars dödsfall? Jag blir jätteglad för svar på dessa frågor!

Rådgivarens svar

2022-09-16

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handla om reglerna kring testamente, laglott samt förskott på arv. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.

Testamente och bröstarvingars rätt till laglott

Bröstarvingarna, dvs. den avlidnes barn, tillhör den första arvsklassen och har som huvudregel rätt att ärva hela den avlidens kvarlåtenskap, 2 kap. 1 ÄB. Bröstarvingarna ärver då som regel lika mycket. Den avlidne kan dock testamentera bort egendom men det får endast ske om det inte inskränker på bröstarvingarnas laglott. Detta eftersom bröstarvingarna har en absolut rätt till sin laglott, 7 kap. 1 § ÄB.

Laglotten utgör hälften av bröstarvingens arvslott. En arvslott är den del av kvarlåtenskapen efter en avliden person som varje arvinge har rätt till enligt lag. I ert fall är ni tre barn vilket innebär att om er pappa skulle avlida, och det saknas testamente, skulle er arvslott bli 1/3 var. Hälften av arvslotten blir sedan vardera bröstarvinges laglott. Nedan redovisar jag detta i ett exempel:

A avlider och har en kvarlåtenskap på 90 000 kr. A har tre barn (B, C och D) och det finns inget testamente. Barnen kommer i så fall att ärva 30 000 kr var (90 000/3 = 30 000). Då utgör 30 000 kr B, C och D:s respektive arvslott. Eftersom laglotten är hälften av arvslotten blir B, C och D:s vardera laglott 15 000 kr.

Med detta exempel skulle ni tre barn ha rätt till minst 15 000 kr vardera (laglott).

Laglotten får inte testamenteras bort. Din pappa kan upprätta ett testamente men det får inte inskränka på bröstarvingarnas laglott. Om ett testamente skulle göra det kan bröstarvingarna begära jämkning av testamentet, 7 kap. 3 § ÄB.

Gåvans värde vid förskott på arv

En gåva till en bröstarvinge ska som huvudregel ses som förskott på arv om det inte finns till exempel ett gåvobrev som uttryckligen anger att gåvan inte ska ses som förskott på arvet, 6 kap. 1 § ÄB.

Det är gåvans värde vid gåvotillfället som ska läggas till arvet när man beräknar arvslotternas storlek, 6 kap. 3 § ÄB. Bilen ska alltså värderas till det värde den hade när du tog emot den.

Rekommendation

Din pappa kan upprätta ett testamente men det får inte inskränka på bröstarvingarnas laglott. Vidare är det bilens värde vid gåvotillfället som ska beaktas vid fördelningen av arvet. Arvsfördelningen görs något annorlunda när det förekommer förskott på arv. Regleringen kan vara relativt svårförståelig och krånglig. Det kan därför vara bra att boka en tid med en av våra jurister som kan förklara vad som gäller i just er situation och även hjälpa er att upprätta ett testamente. Du kan boka en tid med en jurist här. Det går även att upprätta ett testamente till ett fast pris i Familjens Jurist onlinetjänst.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.