Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan min pappa göra mig arvslös?

Min pappa avled för ca en månad sedan. Vi har inte haft kontakt på ca 30 år. Han är gift men de har inga gemensamma barn. Jag har två bröder. En av mina bröder har arbetat med vår pappa de senaste 4 åren och till honom har vår pappa sagt att han gjort oss arvlösa. Att han och hans fru haft skuldbrev till varandra. För många år sedan läste jag i tidningen att han överlåtit huset de bodde i till sin fru. Nu undrar jag vad som gäller rent juridiskt ifråga om vår arvsrätt? Kan han göra så här?

Rådgivarens svar

2022-11-28

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga juristen med din fråga! Din fråga berör arvsrätt, vilket regleras av ärvdabalken. Jag kommer inledningsvis förklara vad som gäller i allmänhet för att sedan redogöra för din situation och slutligen lämna en rekommendation. 

Allmänt om arvsrätt och bröstarvinges laglott

Enligt arvsordningen så ärver bröstarvingar (barn) först, 2 kap. 1 § ärvdabalken. Genom testamente kan arvet fördelas annorlunda. Bröstarvinge har dock alltid rätt att få sin laglott, vilket är halva arvslotten, 7 kap. 1 § ärvdabalken. Ett testamente kan alltså inte inskränka bröstarvinges arvsrätt till mer än hälften. I 7 kap. 4 § ärvdabalken finns bestämmelsen om det förstärkta laglottsskyddet. Där framgår att gåvor som arvlåtaren under sin livstid ger bort under sådana omständigheter eller på sådana villkor att gåvan till syftet är att likställa med testamente kan ses som ett försök att undgå laglottsskyddet. Bröstarvingen har då rätt att väcka talan om att återfå egendomen. Ett vanligt exempel är gåvor som ges bort då arvlåtaren ligger för döden eller gåvor där givaren behållit nyttjanderätten till egendomen. Om bröstarvinge vill göra gällande att en sådan gåva föreligger måste denne väcka talan inom ett år från att bouppteckningen avslutades, 7 kap. 4 § 2 st. ärvdabalken.

Din situation

Som huvudregel har arvlåtaren rätt att reglera arvet som denne vill. Du som bröstarvinge har dock rätt till din laglott, vilket utgör hälften av din arvslott. Det innebär att din pappa inte kan testamentera bort mer än hälften av sin kvarlåtenskap. Om han istället gett bort sin egendom i gåva kan det vara svårare för dig att få din laglott. Av din fråga framgår att han skrivit över huset till hans fru. Om han fortsatt att bo i huset skulle det kunna innebära att han gett en gåva där han behållit nyttjanderätten till egendomen, vilket kan träffas av det förstärkta laglottsskyddet. 

Rekommendation

Om du har för avsikt att göra anspråk på egendomen genom att åberopa det förstärkta laglottsskyddet rekommenderar jag dig att kontakta en jurist för vidare rådgivning. Vi på Familjens jurist hjälper dig gärna, du är varmt välkommen att boka en tid här! Glöm inte att sådant anspråk måste göras inom ett år från att bouppteckningen avslutats. 

Hoppas du har fått svar på din fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.