Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kan särkullbarn förhindra att efterlevande make åberopa 12 kap. 2 § äktenskapsbalken?

Min mamma avled i sommar. Hon var gift med min styvfar sedan 50 år tillbaka. De har en gemensam dotter och bodelning och bouppteckning är påbörjad. Ett gemensamt konto finns efter en sommarstugeförsäljning. Dessutom har min styvfar 2 sparkonton i sitt namn. Jag har fått uppgift om att alla tillgångar är gemensamt giftorättsgods och att jag som särkullsbarn skall ärva 25% av mammas del i giftorättsgodset. Nu hävdar min syster att 12:2 regeln skall gälla vilket skulle innebära att jag ej får ärva min mammas giftorättsgods fullt ut. I så fall endast 25% av det som finns på det gemensamma kontot. Min styvfar har hittills ej hävdat 12:2 regeln, han kände inte till denna, men min halvsyster anser att detta är det riktiga och har stark påverkan på honom. Till saken hör att vi fungerat som en familj, t.ex. firat alla jular och födelsedagar tillsammans för att hålla ihop familjen. Finns det något jag kan hävda för min sak vid bodelningen om min styvfar efter påtryckning hävdar 12:2 regeln? Tacksam för svar inom kort

Rådgivarens svar

2018-08-26

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Regler om bodelning hittas i äktenskapsbalken (ÄktB) och regler om arv hittas i ärvdabalken (ÄB).

Bodelning vid makes död
När en make avlider så sker en bodelning mellan makarna. I en bodelning ingår allt giftorättsgods enligt 10 kap. 1 § ÄktB, giftorättsgods är all egendom som inte gjorts till enskild egendom, 7 kap. 1 § ÄktB. Makarnas giftorättsgods beräknas och eventuella skulder ska dras av, 11 kap. 1 § ÄktB. Giftorättsgodset ska sedan slås samman och delas lika mellan makarna enligt 11 kap. 3 § ÄktB. Om bodelningen sker med anledning av att en makes död så kan den efterlevande maken frångå huvudregeln om hälftendelning och istället åberopa 12 kap. 2 § ÄktB. Den så kallade ”12:2-regeln” är en jämkning regeln som innebär att makarna behåller sitt eget giftorättsgods, regeln fungerar bland annat som ett skydd för den efterlevande maken som vill undvika att särkullbarn till den avlidne maken ska kunna ärva en del av den efterlevande makens giftorättsgods.

Särkullbarns arvsrätt
Makar är ärver före gemensamma barn dock inte före särkullbarn, 3 kap. 1 § ÄB. Särkullbarn har rätt att direkt få ut sin arvslott utan att behöva vänta på efterlevande makes bortgång. Särkullbarn kan dock välja att avstå från sin rätt att ärva direkt till förmån för den efterlevande maken och som sagt istället ärva när denne går bort.

Sammanfattning
Er mammas kvarlåtenskap fördelas lika mellan dig och din syster, det bör vara ca 25% var av er mammas giftorättsgods. Er mammas och din styvfars giftorättsgods läggs samman och delas lika mellan dem, er mammas del kallas då för kvarlåtenskap och det är kvarlåtenskapen som ni bröstarvingar delar på. 12:2-regeln kan åberopas av din styvfar så att han behåller sitt giftorättsgods i bodelningen och er behåller sitt. Det skulle innebära att er mammas kvarlåtenskap endast skulle bestå av hennes giftorättsgods. Det finns inga hinder för att din styvfar ska kunna åberopa 12 kap. 2 § ÄktB, dock så måste det vara han som kräver det och inte din syster. Mitt råd är att försöka prata med din styvfar angående detta och förhoppningsvis så kanske han ändrar sig.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här.

Vänliga hälsningar,

Alba

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.