Hej! Jag har en fråga om partiellt arvskifte. Vi är 3 st dödsbodelägare som ska dela på ca 900000. Kan 2 st av oss ta ut sina delar av summa nu och den 3:dje delar upp sin del och tar ut lite varje år (2-3 år)? Kan man isf då lägga en stående överföring från dödsboet? Mvh
Hej och tack för du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Eftersom din fråga rör arvsrätt och arvskifte kommer jag att utgå från ärvdabalken (ÄB) när jag besvarar din fråga. Inledningsvis följer vad som allmänt gäller vid arvskifte. Jag kommer sedan berätta vad som gäller när ett dödsbo förblir oskiftat. Slutligen följer svar på dina frågor och en rekommendation.
Allmänt om arvskifte
Enligt Äktenskaksbalken (ÄB) 23 kap 1 § förrättas ett arvskifte av arvingar och universella testamentstagare (dödsbodelägarna). Om dödsbodelägarna är överens om vem som ska ärva vad står det dem fritt att bestämma hur arvskiftet ska gå till. När arvskiftet är klart ska det upprättas en handling som skrivs under av samtliga dödsbodelägare (ÄB 23:4).
Förutom ovan regler är bestämmelserna i lag om arvskifte få. Det råder avtalsfrihet om hur själva skiftet ska gå till.
Partiellt arvskifte
Om dödsbodelägarna är överens om att inte skifta hela dödsboet kan de välja att göra ett partiellt arvskifte. Då skiftas bara en del av egendomen och resten ligger kvar oskiftat i dödsboet.
Dödsbodelägare kan avtala om att sammanleva i ett oskiftat dödsbo. Ett avtal om oskiftat dödsbo förutsätter att samtliga dödsbodelägaren är överens om detta. I avtalet kan delägarna reglera till exempel vem eller vilka som ska förvalta dödsboet. Regleras inte detta är det fortsatt dödsbodelägarna gemensamt som förvaltar dödsboet (ÄB 24:1).
Din situation och rekommendation
Svaret på din första fråga är att det går bra att avtala om att arvet till en dödsbodelägare inte ska betalas ut i en klumpsumma, utan till exempel med betalningar årsvis. Detta kan göras i samband med arvskiftet förutsatt att samtliga dödsbodelägare är överens och undertecknar handlingen. Dödsboet blir då skiftat och ni behöver inte ingå något ytterligare avtal om hur utbetalningarna ska ske.
Svaret på din andra fråga blir att det borde gå att lägga in en stående överföring från dödsboet. Om ni i arvskiftet avtalat att tillgångarna ska föras över med löpande utbetalningar är stående överföringar en praktiskt bra lösning. Eftersom ni som dödsbodelägare förvaltar dödsboet är det ni som bestämmer om hur de löpande överföringarna ska gå till i praktiken.
Min rekommendation är att ni avtalar om hur utbetalningarna ska gå till i skiftesavtalet. Behöver ni hjälp med arvskiftet rekommenderar jag att ni tar hjälp av någon av våra kunniga jurister.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.