Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Köpa egendom från dödsbo eller köpa ut dödsbodelägare?

Hej. Jag har en fråga angående en bil som finns i ett dödsbo. Som arvinge finns det möjlighet att köpa bilen, låt säga för 200 000 kr. Min fråga är nu, går dessa pengar för bilen in i dödsboet igen och därefter delas mellan arvtagare? Det skulle isåfall innebära att personen som köpt bilen och som skall ärva, får tillbaka 100 000 kr eftersom det är två som skall dela boet. Jag förstår inte hur detta går till så jag är jätte tacksam för svar!

Rådgivarens svar

2022-08-03

Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om arvsrätt. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.

Köpa egendom från dödsbo eller köpa ut dödsbodelägare?

Dödsbodelägarna ska gemensamt förvalta den avlidnes egendom under dödsboets utredning (18 kap. 1 § ÄB). Detta innebär att alla delägare måste samtycka till olika åtgärder i dödsboet, exempelvis om egendom ska säljas. Det är dödsboet som äger egendomen och om egendom säljs blir köpeskillingen en tillgång i dödsboet. Köpeskillingen ersätter således egendomen som en tillgång i dödsboet. Denna köpeskilling ska sedan med resterande tillgångar i boet skiftas ut till den avlidnes arvingar.

Vid arvskiftet kommer dödsboets tillgångar delas upp på den avlidnes arvingar. Om det exempelvis finns två arvingar som har rätt till lika mycket arv så kommer de få hälften var av kvarlåtenskapen. Således kommer de exempelvis få hälften var av köpeskillingen från den sålda egendomen.

Om egendomen i stället hade funnits kvar i dödsboet hade arvingarna fått hälften var av egendomen. Vill då ena arvingen köpa ut den andra från egendomen får denne betala hälften av egendomens värde till den andra arvingen. Ett annat alternativ är att ena arvingen får egendomen på sin lott i arvskiftet och den andra av arvingen får annan, likvärdig, egendom på sin lott.

Din situation

Om arvingen köper bilen från dödsboet för dess marknadsvärde på 200 000 kr kommer denna summa ersätta bilen som en tillgång i dödsboet. Detta innebära att köpeskillingen om 200 000 kr kommer ingå i arvskiftet. Finns det då två arvingar som ska dela lika på kvarlåtenskapen så kommer de dela på bland annat köpeskillingen. Således får de bland annat 100 000 kr var i arvskiftet.

Om bilen istället ligger kvar som tillgång i dödsboet kommer bilen istället att skiftas. Vill då den ena arvingen köpa ut den andra från bilen blir köpeskillingen 100 000 kr för den andra arvingens andelen av bilen. Resultatet blir såldes slutligen samma som om arvingen köpt bilen från dödsboet.

Ett annat alternativ är att den arvinge som vill ha bilen får hela denna på sin lott i arvskiftet. Den andra arvingen måste då dock kompenseras med likvärdig egendom från dödsboet.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om det är korrekt att arvingen som köpt egendom från dödsboet sedan får ärva hälften av köpeskillingen för egendomen. Det är korrekt om arvingen betalar marknadsvärdet för bilen och sedan får tillbaka hälften av köpeskillingen i arvskiftet. Köper däremot arvingen ut den andra arvingen från bilen i arvskiftet så ska denne endast betala hälften av bilens värde, och denna summa går inte tillbaka till dödsboet.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga rekommenderar jag att du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.