Hej,
Min mamma har gått bort och jag har tömt och städat hennes lägenhet, min bror har inte gjort någonting då han inte haft någon kontakt med mamma de senare 6 åren. Kan jag ta ut betalt för mitt städarbete i bouppteckningen o vad kan vara en rimlig summa?
Jag har även ersatt min dotter med 2000kr för att hon gjort programkort till begravningen samt för solosång, kan jag ta upp detta som kostnad?
Övriga utlägg såsom begravningskostnader, gravsten mm har jag kvitto på så där är det inga problem.
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Så som jag uppfattar din fråga undrar du om dödsbodelägare kan ta betalt för att de förvaltar dödsboet under dödsboets avveckling, och vad som räknas som kostnader för dödsbo.
Kan dödsbodelägare ta betalt från dödsboet för förvaltandet av dödsboet?
Det är dödsbodelägarnas uppgift att förvalta dödsboet under dödsboets avveckling. Förvaltningen sker tillfälligt, fram till dess dödsboet alltså är avvecklat och arvet har gått till arvingarna, 18 kap. 1 § ärvdabalken. Det innebär att dödsbodelägare inte kan ta betalt för att de har förvaltat dödsboet, vilket inkluderar att städa ur dödsboet. Så som dödsbodelägare kan du alltså inte ta betalt för det städarbete du har utfört i dödsboet.
Vilka kostnader kan tas upp såsom skuld?
Den avlidnes skulder och tillgångar ska antecknas såsom de var vid dödsfallet, 20 kap. 4 § ärvdabalken. Vad gäller kostnader som har uppstått efter dödsfallet är det i princip enbart kostnader för begravning, bouppteckning, vård eller förvaltning som kan tas upp såsom skuld i bouppteckningen, 18 kap. 3 § ärvdabalken.
Det innebär att du eventuellt skulle kunna ersätta din dotter med medel ur dödsboet, eftersom det är en kostnad som hör till begravningen. För ett mer säkert svar önskar jag råda dig att kontakta en jurist. Även Skatteverket skulle kunna vara behjälplig med denna fråga.
Jag hoppas att du har fått lite vägledning vad gäller dina frågor.
Med vänliga hälsningar,
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.