Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kusiners arvsrätt

Min frus kusin dog utan barn eller föräldrar i livet. Enligt hennes testamente ärver jag och min fru hela hennes kvarlåtenskap med fri förfoganderätt.
Kusinens föräldrar var skilda. Hennes far emigrerade till USA när kusinen var ett år gammal. Där gifte han om sig och fick en son. Denna son är nu död, men han fick två barn som är i livet.
Kusinen träffade aldrig sin halvbror eller hans barn. Dessa barn har kallats till bouppteckning, men de har inte hörts av. Inte heller har de hörsammat uppmaning att skriftligen meddela att de tagit del av testamente och bouppteckning, trots påminnelse.
I bouppteckningen står de två halvbrorsbarnen som arvingar enligt lag, och jag och min fru står som universella testamentstagare.
Hur gör vi för att kunna genomföra ett arvskifte?
Har halvbrorsbarnen rätt till arvet, trots att jag och min fru enligt testamentet ska få hela kvarlåtenskapen med fri förfoganderätt?

Rådgivarens svar

2019-01-29

Hej, Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Jag ska försöka besvara din fråga med hjälp av ärvdabalkens bestämmelser.

I första hand är det make/maka som ärver både giftorättsgods och den enskilda egendomen. Jag får anta utifrån din beskrivning att kusinen varken hade barn eller en make/maka vid liv. Enligt första arvsklassen går arvet i första hand till bröstarvingar, det vill säga ens barn. Så länge det finns någon arvinge inom en arvsklass är samtliga i nästa arvsklass uteslutna. Är personen ogift och saknar barn tillfaller arvet enligt andra arvsklassen personens föräldrar, syskon eller syskonbarn. I den tredje arvsklassen finner man mor och farföräldrar. Har någon av de avlidit ärver deras barn, men inte barnbarn. Vilket innebär att ens farbröder, fastrar, morbröder och mostrar ärver men inte kusiner. Finns ingen inom den tredje arvsklassen och inget testamente finns upprättat, tillfaller allt den Allmänna arvsfonden enligt 5 kap. 1 § och 2 kap. 4 §.

Som du förstår har kusiner därför ingen arvsrätt enligt ärvdabalken. Det förutsätts därför att ett testamente är inblandat för att en kusin ska ha rätt till arvet. Så länge testamentet är giltig och uppfyller de formkrav som ställs i 10 kap kan ni ärva din frus kusin. Formkraven för testamente är: att det har upprättats skriftligen, med två vittnen, testatorn ska ha undertecknas testamentet när våda vittnena närvarade, vittnena ska ha skrivit under, vittnena ska även ha förstått att det är ett testamente (dock behöver de inte veta om innehållet). Är samtliga formkrav uppfyllda är testamentet giltigt och arvet ska därför tillfalla er.

Jag hoppas att jag har besvarat din fråga. Om det återstår frågor är du är varmt välkommen att höra av dig igen!

Vänliga hälsningar,

Susann

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.