Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Kvotdel vid efterarv

Min faster har dött och hennes man dog några år tidigare, de hade inga barn varken tillsammans eller var för sig. Min faster och hennes man hade äktenskapsförord då hon hade en rejält större förmögenhet än honom när de gifte sig. I hans bouppteckning finns brorsbarn till honom som är upptagna som efterarvingar. Min far är också död och jag och mina syskon är då arvtagare efter vår faster. Som jag förstått det så är nu både hans brorsbarn och min fasters brorsbarn (där jag ingår) nu dödsbodelägare efter henne. Korrekt? Skall nu all förmögenhet delas 1/2 mellan våra släkter ,min fasters och hennes man, eller skall det jämkas utifrån äktenskapsförordet. Den stora delen av äktenskapsförordet omfattning finns kvar men den gemensamma kvarlåtenskapen efter hennes man har min faster avyttrat och konsumerat upp.

Rådgivarens svar

2020-04-30

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller för arv vid den efterlevande makens död.

Dödsbodelägare
Om du och och dina syskon är din fasters närmaste arvingar är ni dödsbodelägare i boet efter din faster, 18 kap. 1 § 1 st. ärvdabalken. Enligt 18 kap. 1 § 3 st. ärvdabalken är den först avlidne makens arvingar dödsbodelägare i den efterlevande makens dödsbo. Detta bör därmed innebära att även din fasters makes brorsbarn är dödsbodelägare i din fasters dödsbo.  

Arv när efterlevande make dör
Enligt 3 kap. 1 § ärvdabalken ska kvarlåtenskapen efter en avliden tillfalla dennes make. När ett äktenskap upphör kan en bodelning genomföras, 9 kap. 1 § ärvdabalken, vilken anger vad för egendom som tillhör respektive make och underlättar en uträkning av den kvotdel som den först avlidne makens efterarvingar ska ärva. Med efterarvingar menas sådana arvingar som har rätt till arv först när även den efterlevande maken gått bort, se 3 kap. 2 § ärvdabalken

Det arv från den avlidne maken som den efterlevande maken ärver och den efterlevande makens andra tillgångar, till exempel den andel som maken fått genom bodelning, utgör en förmögenhetsmassa. Förmögenhetsmassan har den efterlevande maken rätt att bestämma över, bland annat får maken förbruka kapital eller avyttra egendom. Den kvotdel som den efterlevande maken ärver från den avlidne maken ärvs dock med fri förfoganderätt. Den efterlevande maken får därför inte i testamente förordna om den kvotdel som maken innehar med fri förfoganderätt, 3 kap. 2 § ärvdabalken.

Din fasters makes arvingar har alltså rätt till en kvotdel av den förmögenhetsmassa som finns kvar efter din faster. 

Arvingarnas kvotdel
När den kvotdel som ska tillfalla efterarvingarna beräknas jämförs den andel som den efterlevande maken ärvde med fri förfoganderätt med makarnas sammanlagda tillgångar. Vilken kvotdel efterarvingarna får ärva beror bland annat på om någon av makarna har haft enskild egendom. Du nämner att din faster hade en större förmögenhet än sin man och att de upprättat ett äktenskapsförord. Om äktenskapsförordet innebar att din fasters förmögenhet var enskild egendom kan hennes kvotdel vara större än makens. Detta medför i sådana fall att arvingarna efter din faster, alltså du och dina syskon, har rätt till en större andel av kvarlåtenskapen än makens arvingar. Det går dock inte att ge ett svar på hur stor kvotdelen för efterarvingarna är då detta beror på hur mycket din faster ärvde med fri förfoganderätt samt vad makarnas sammanlagda tillgångar totalt uppgick till.

Sammanfattning och rekommendation
Du och dina syskon samt din fasters makes arvingar bör vara dödsbodelägare i boet efter din faster. Nu när din faster har dött har hennes makes arvingar rätt till en kvotdel av den egendom som finns kvar efter din faster. Hur stor den kvotdelen är är dock svårt att svara på då det beror på hur stor andel det arv din faster ärvde med fri förfoganderätt utgjorde av makarnas sammanlagda tillgångar.

Vill du ha ytterligare vägledning i ditt ärende rekommenderar jag att du kontaktar en jurist. Här kan du boka tid med en jurist hos Familjens Jurist, som bland annat kan hjälpa till med bouppteckning och dödsboförvaltning. Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.