Hej.
Min make avled i april i år. Vi ägde hälften var av en fastighet. Min make har sedan tidigare en son (särkullsbarn). Han har varit närvarande vid bouppteckning och godkänt denna. Även arvskifte har gjorts och arvet till denne son har betalats ut.
Nu har jag lämnat in en ansökan om en egen lagfart för fastigheten eftersom jag ämnar sälja den. Jag fick avslag på ansökan med motiveringen "för att en förvärvshandling som påvisar förvärv enligt ansökan inte har skickats in".
Jag hade bifogat bouppteckning och arvskifteshandling i original, båda undertecknade av de båda dödsbodelägarna, d.v.s. mig själv och sonen. Jag förstår nu inte vad som ytterligare krävs för att jag ska kunna få egen lagfart.
Vad har jag missat?
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Lagfartsansökan
Den som ärver en fastighet ska ansöka om inskrivning hos Lantmäteriet (lagfart) och detta sker först när dödsboet har överlåtit egendomen, exempelvis genom arvskifte, 20 kap. 1 § jordabalken. På lantmäteriets hemsida finns utförliga instruktioner om processen i samband med en lagfartsansökan, du hittar informationen här.
Utifrån förutsättningarna i din fråga låter det som att du skickat in de förvärvshandlingar som krävs, men om Lantmäteriet ändå valt att avslå din ansökan rekommenderar jag dig att kontakta den handläggare som undertecknat beskedet om avslag. Du kan även kontakta Lantmäteriet via kontaktuppgifterna som framgår här.
Eftersom jag inte har inblick i dödsboet och om omständigheterna i det enskilda fallet kan jag tyvärr inte svara på varför du inte fått din lagfartsansökan beviljad, däremot kan Lantmäteriet vägleda dig i ärendet.
Jag hoppas att ovanstående redogörelse ger dig någon typ av vägledning! Om du är i behov av ytterligare rådgivning är du varmt välkommen att kontakta oss på Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.