Min far gick bort nyligen och hade många skulder. Han hade en pågående skuldsanering med knappt 20000kr återstående att betala. I dödsboet finns det lite pengar kvar, nog för att betala av skuldsaneringen och lite till. Vi har sökt svar på hur vi ska gå till väga med detta hos kronofogden, och fått beskedet att "Vi får betala av resten av skuldsaneringen om vi vill, men vi måste inte göra det". Nu när bouppteckningen är klar så hör vissa fordringsägarna av sig. Vissa fordringsägare försöker få betalt för hela skulden, och vissa vill få betalt enligt skuldsaneringen. Hur bör vi gå till väga? Kan vi bara ignorera fordringsägarna?
Hej och tack för att du vänder till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller när en person har pågående skuldsanering och avlider.
Skuldsanering
Regler om skuldsanering finns i skuldsaneringslagen och beslut i frågan tas av Kronofogdemyndigheten. Skuldsanering innebär att en gäldenär (den som är skyldig pengar) helt eller delvis befrias från betalningsansvar av de skulder som ingår i skuldsaneringen (1 §).
Dödsbo
Bestämmelser om arv finns i ärvdabalken. När någon avlider träder dödsboet in och tar över det ekonomiska ansvaret. Ett dödsbo är en egen juridisk person som företräds av dödsbodelägarna (18 kap. 1 §). Dödsbodelägarna är exempelvis make, sambo och barn. Innan ett arvskifte kan ske måste dödsboets skulder betalas (21 kap. 4 §).
Vad händer med skuldsaneringen om gäldenären dör?
Det saknas regler i skuldsaneringslagen om vad som gäller när gäldenären avlider under tiden skuldsanering pågår. Det är något som Högsta domstolen tog upp i ett fall 2017. I fallet önskade en fordringsägare omprövning av den avlidnes skuldsaneringsbeslut. Anledningen var att dödsboet inte hade fullföljt betalningen enligt skuldsaneringsbeslutet. Domstolen kom fram till att vid gäldenärens död så kvarstår betalningsskyldigheten enligt betalningsplanen i skuldsaneringsbeslutet för dödsboet. Dock menade man att en omprövning av skuldsaneringsbeslutet inte kunde göras om ansökan hade gjorts efter att gäldenären har avlidit. Orsaken var att reglerna i skuldsaneringslagen inte är anpassade till en sådan situation. Man menade även att en möjlighet till omprövning skulle komplicera och fördröja ett dödsbos avveckling.
Er situation
Skulden på cirka 20 000 kr som återstår från din fars skuldsanering har övergått till dödsboet. Betalningsskyldigheten enligt betalningsplanen kvarstår och fordringsägarna har rätt att få betalt därefter. De har med andra ord inte rätt att få betalt för hela skulden, utan betalt enligt vad som är angett enligt betalningsplanen i skuldsaneringsbeslutet då det finns pengar kvar i dödsboet.
Avslutande rekommendation
I första hand bör ni försäkra er om att skulderna som fordringsägarna vill ha betalt för omfattas av beslutet om skuldsanering. Gör de inte det så ska de betalas i sin helhet. Jag kan inte svara på varför Kronofogden sa inte ni inte behövde betala återstående skuld. Möjligtvis för att det finns just en del oklarheter inom den här frågan. Jag skulle därför rekommendera er att kontakta Kronofogden igen i frågan.
Fordringsägarna har rätt att få tillbaka sin del enligt betalningsplanen i skuldsaneringsbeslutet. Skulle skulden inte betalas är rättsläget något oklart, men enligt praxis så verkar det svårt för fordringsägarna att begära omprövning av beslutet med framgång. Med tanke på rättsläget skulle jag rekommendera er att boka tid hos någon av våra duktiga jurister på Familjens Jurist för att få närmare rådgivning kring er bodelning.
Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga och önskar dig lycka till! Om ytterligare frågor uppstår är du välkommen att kontakta oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.