min avlidne hustrus tillgångar täcker ej till hela begravnings kostnaden måste jag som dödsbo delägare stå för den resterande summan?
Hej,
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Allmänt om begravningskostnader
Alla som är folkbokförda i Sverige betalar en del av sin lön i begravningsavgift. Pengarna garanterar bl.a. vissa transporter, kremering, gravsättning och en gravrätt i 25 år på allmän begravningsplats.
Det som inte täcks av begravningsavgiften, såsom kista och minnesstund, ska dödsboet bekosta. Begravnings- och bouppteckningskostnader anses ha företräde framför andra skulder i dödsboet med undantag från de skulder som har någon form av säkerhet, t.ex. ett bostadslån med bostaden som säkerhet. Detta innebär att det är viktigt att göra en uppskattning för att se om tillgångarna räcker till begravningskostnader innan man betalar andra skulder.
Begravningshjälp
Om den avlidnes tillgångar inte täcker begravningskostnaderna kan man ansöka om ekonomiskt bistånd hos socialtjänstens kontor i den kommun där den avlidne vistades. Kommunen kan då ge bidrag till en enkel men värdig begravning, dödsannons och gravsten. Socialtjänsten ska inom rimliga gränser ta hänsyn till den avlidnes och anhörigas önskemål.
Om dödsboet kan få bidrag och hur mycket, beror på dödsboets tillgångar på dödsdagen och eventuella inkomster efter dödsdagen. Hur stort bidrag som är möjligt att få är olika i olika kommuner. Om dödsboet har betalat andra skulder efter dödsdagen kompenseras det inte av bidraget.
Om kommunen nekar ekonomiskt bistånd kan beslutet överklagas till länsrätten.
Om kommunen inte beviljar ekonomiskt bistånd kommer tyvärr dödsboägarna att behöva dela på kostnaderna.
Handlingsplan
Om du inte redan har gjort det skulle jag rekommendera att inte betala några räkningar och säga upp eventuella autogiron hos banken och ta kontakt med socialkontoret innan du beställer begravningen.
Hoppas att du fick svar på din fråga, annars är du mer än välkommen att ställa en ny.
Vänliga hälsningar,
Sandra
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.