I en bouppteckning från 2017 finns inget nämnt om något testamente, trots att vi är säkra på att det fanns, som skrev att allt skulle bli enskild egendom. Arvingarna var helt överens, och forskade inte efter testamentet.
Nu skall arvskifte göras, och de 3 arvtagarna skulle vilja få den fastighet som nu skall tillskiftas ,1/3 vardera, att utgöra mottagarens enskilda egendom. Går detta, eller måste vi först göra en tilläggsbouppteckning med anteckning om testamentet (under förutsättning att vi kan hitta det)
Hej!
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller. Jag har nedan besvarat din fråga under tre olika rubriker.
Hur ska arvet fördelas?
När det kommer till fördelning av arv är det antingen den legala arvsordningen eller ett testamente som man måste gå efter. Om det är så att det finns ett testamente ska arvet fördelas i enlighet med detta. Så som jag uppfattar dig är det så att ni planerar att gå efter det testamente som ni är säkra på finns. Även om arvingarna är överens om att ett testamente finns och hur fördelningen av arvet ska fördelas, måste testamentet styrka detta. Detta då det inte är arvingarna, utan den bortgångna, som bestämmer hur arvet ska fördelas utifrån det fall ett testamente finns. Finns inget testamente, är det den legala arvsordningen som gäller.
Måste en tilläggsbouppteckning göras?
Precis så som du är inne på måste en tilläggsbouppteckning göras om ni hittar testamentet. På så sätt rättar man till det fel som skedde i den ursprungliga bouppteckningen. I ert fall är då felet att testamentet inte antecknades.
När och hur ska tilläggsbouppteckningen göras?
Hittar ni testamentet måste tilläggsbouppteckningen göras inom en månad från det datum ni hittar det, 20 kap. 10 § ärvdabalken. I övrigt görs en tilläggsbouppteckning på samma sätt som en ordinarie bouppteckning, vilket innebär att en ny förrättning ska hållas, med en ny kallelse, nytt intygande av bouppgivare och förrättningsmän m.m., 20 kap. 10 § 3 stycket ärvdabalken. De uppgifter som då ska antecknas är att förrättningen gått till på rätt sätt och själva rättelsen. Det går bra att hänvisa till uppgifter i den ordinarie bouppteckningen.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Har du fler frågor eller önskar ett förtydligande av något är du varmt välkommen att kontakta oss igen.
Med vänliga hälsningar,
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.