Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Okänd arvinge och preskription av arv

Hej. Min pappa avled för 2 månader sedan. Jag är enda barnet på papperna. Min pappa har en ny fru som inte är min mamma. Nu går det rykte om att jag eventuellt har en halvbror som jag aldrig tidigare sett eller hört talas om. Har jag och pappas fru någon skyldighet som dödsbodelägare att leta upp denna bror och be honom göra en utredning av faderskapstest för att han eventuellt ska få ut sitt arv? Vem ska stå för denna kostnad? Hur lång tid efter bouppteckningen kan han i så fall kräva att få ut sin del av arvet om bouppteckning och arvskifte görs i nuläget? Tacksam för svar

Rådgivarens svar

2022-09-18

Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om fastställande av faderskap, okänd arvinge och preskription av rätt till arv. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i föräldrabalken (FB) och i ärvdabalken (ÄB). Sedan kommer jag att förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.

Fastställande av faderskap

Om faderskapet till en person som påstår sig vara arvinge inte är fastställt går det att fastställa enligt reglerna i FB. Personen som hävdar sig vara barn, och då arvinge, till den avlidne kan väcka talan mot den avlidnes arvingar (3 kap. 5 och 6 §§ FB). Det går att läsa mer om detta på Rättsmedicinalverkets hemsida.

Okänd arvinge vid bouppteckningen och god man

Om en arvinge är okänd ska en god man utses och kallas till bouppteckningsförrättningen. I vilka situationer som en god man ska utse regleras i 11 kap. 3 § FB. Överförmyndaren ska exempelvis förordna god man om det vid ett dödsfall inte kan utredas huruvida den döde har efterlämnat någon arvinge som är arvsberättigad tillsammans med någon annan känd arvinge. God man ska också utses om kännedom finns om arvinge men kunskap saknas om arvingens namn samt dennes vistelseort och det på grund av sådan omständighet krävs att arvingens rätt bevakas och lotten förvaltas. Överförmyndaren ska förordna god man efter anmälan eller när behovet blir känt på annat sätt. Krävs en god man, ska det anmälas till överförmyndaren av den som har boet i sin vård. Det går att läsa mer om att utse god man för okända arvingar på Skatteverkets hemsida.

Preskription av arv

Huvudregeln är att rätten till arv preskriberas 10 år efter dödsfallet (16 kap. 4 § ÄB). Framförs inte anspråk på arv inom den fastställda preskriptionstiden går rätten till arvet förlorad (16 kap. 7 § ÄB). Då fördelas arvet som om arvingen avlidit före arvlåtaren (16 kap. 8 § ÄB).

Ibland är dock preskriptionstiden kortare än 10 år. Om det är troligt att arvlåtaren har en arvinge eller om det är känt att arvinge finns men att namn och vistelseort är okänd ska den som har boet i sin vård anmäla till rätten att det finns en okänd arvinge. Då ska rätten utfärda en kungörelse där den okända arvingen uppmanas att göra sin rätt gällande inom fem år från kungörelsen (16 kap. 2 § ÄB). Om namnet är känt men vistelseorten är okänd gäller istället 16 kap. 1 § ÄB. Om arvingen inte gör sin rätt gällande inom dessa fem år förlorar denne sin rätt till arv (16 kap. 7 §).  Det går att läsa om preskription av arv här och om kungörelse om arv här.

Din situation

En person som vill göra sin rätt till arv gällande kan få ett faderskap fastställt genom att väcka talan mot den avlidnes arvingar. Således kan din eventuella halvbror väcka talan för att få faderskapet fastställt. Hur detta går till och eventuella kostnader anges på Rättsmedicinalverkets hemsida. Du och din fars fru har ingen direkt skyldighet att själva leta rätt på personen. Däremot kan det finnas en skyldighet för den som har boet i sin vård att anmäla att det behövs en god man.

Huvudregeln är att preskriptionstiden är 10 år. Finns det en känd arvinge som är på okänd ort eller om det finns en helt okända arvinge ska den som har boet i sin vård anmäla detta till Skatteverket. Skatteverket kommer då utfärda en kungörelse. Arvingen har då fem år på sig från kungörelsen att göra sin rätt gällande. Efter denna tid går arvingens rätt till arv förlorad och arvet fördelas som om arvingen avlidit före din far.

Sammanfattning och rekommendation

Det finns ingen direkt skyldighet att leta rätt på eventuella arvingar. Däremot kan det vara så att behovet av en god man ska anmälas till överförmyndaren. En okänd arvingen ska även anmälas till Skatteverket som då utfärdar en kungörelse. Då får arvingen fem år på sig att göra sin rätt till arv gällande.

Om du vill få mer ingående rådgivning rekommenderar jag att du pratar med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.